Elredskap kan vara dödsfällor i hemmet

NYHETER

Ökad risk för olyckor i trädgården

Nu påtar vi och pysslar i våra trädgårdar. Vi använder gräsklippare och eldrivna redskap för att trimma växtligheten.

Men det är inte riskfritt. Utomhus är risken för elolyckor betydligt större än inomhus.

Det är en del arbete med att sköta allt och då använder vi gärna eldrivna redskap av olika slag. Trädgårdsredskap som kan orsaka skador eller i värsta fall rentav döda.

- Det man bland annat ska titta på när man ska använda ett redskap utomhus är att apparatens hölje inte har spruckit, se till att ledaren inte är synlig, kontrollera den anslutna sladden och se till att den inte är klämd någonstans, säger Björn Andersson på mellersta tillsynsdistriktet på Elsäkerhetsverket.

Stort mörkertal

Varje år inträffar ett antal allvarliga elolyckor, några med dödlig utgång. Men det är svårt att säga hur många elolyckor som inträffar i hemmen.

- Där finns det ett stort mörkertal, säger Björn Andersson.

Enligt Björns kollega Lars-Erik Roos som arbetar med produktsäkerhet är det handverktygen som orsakar flest olycksfall i hemmen.

- Borrmaskiner och andra handverktyg som inte är avsedda för utomhusbruk kan orsaka olyckor. Många använder ju dem ute fast de inte tål fukt och regn, säger han.

Han passar även på att varna för skarvsladdar och sladdvindor.

- Speciellt äldre sladdvindor med metallhandtag. Om det blir ett brott på kabeln så kan höljet bli strömförande. Det har orsakat dödsolyckor.

Farligare utomhus

Det är vanligare att olyckorna inträffar utomhus än inomhus. Det finns två anledningar till det. Förekomsten av fukt -ström leds bättre i fuktiga miljöer - och det faktum att vi ofta har direkt kontakt med marken, gör att vi löper större risk att råka ut för en elolycka utomhus.

En jordfelsbrytare skyddar dig mot elstötar och mot brand. Den känner av om strömmen går fel väg, exempelvis via en människa till jord. Då bryter den strömmen på bråkdelen av en sekund.

- Om man har en gammal apparat så bör man använda en jordfelsbrytare som man stoppar i uttaget, säger Björn Andersson.

Elolyckor de senaste åren

En 60-årig pensionär kapar ved ute på landet. Vedkapen är ansluten med två skarvsladdar. Den första kabeln är ansluten till ett uttag på husväggen. Den är hopkopplad med den andra kabeln, som sågen är ansluten till.

Sågen krånglar och mannen avbryter arbetet. Han lossar först den andra kabeln från intaget på vedkapen. Därefter ska han lossa skarvuttaget på den första kabeln från stickproppen på den andra.

Mannen påträffas avliden. Han ligger på marken och håller i skarvsladdarna. Troligtvis var skarvuttaget på den första kabeln strömförande p g a fel i kabeln. Denvar lagad med tejp på ett antal ställen och skarvad.

En kvinna justerar sadeln på sin elmoped samtidigt som sadeln justeras. Hon kommer då åt en vattenkran samtidigt som hon kommer åt elmopeden och utsätts för strömgenomgång. Hennes ben viker sig och strömmen bryts då.

En man tvättar en minibuss i en tvätthall med hjälp av en handhållen polermaskin. När han står överst på trappstegen känner han av strömgenomgång genom ena handen. Mannen tappar balansen och skadas svårt i fallet från stegen. Polermaskinen hade utsatts för fukt och smuts och orsakade läckströmmar.

November 1999: När en kvinna tar en kastrull från spisen samtidigt som hon har ena handen på diskbänken. Hon utsattes för strömgenomgång. Efteråt visade det sig att spisen var fel inkopplad.

Så minskar du risken för elolyckor utomhus:

Susanna Vidlund