Minst 71 döda i flygkollisionen

NYHETER

Nya uppgifter från tyska myndigheter

STUTTGART

Minst 71 personer omkom när två flygplan kolliderade i luften strax före midnatt natten till tisdagen över södra Tyskland, uppgav myndigheterna tidigt på tisdagsmorgonen.

Ett ryskt passagerarplan från Bashkirian Airlines på väg från Moskva till Barcelona kolliderade med ett tyskt fraktplan på 12 000 meters höjd. Passagerarplanet hade strax före olyckan gjort en mellanlandning i München.

Uppgifterna om de 57 passagerarna på det ryska planet gick isär på tisdagsmorgonen. Enligt Reuters som citerar en talesman på Domodedovoflygplatsen i Moskva, var alla utom åtta av dem barn.

Den tyska polisen som har sina uppgifter från tyska ambassaden i Moskva uppger att åtta barn, 49 vuxna passagerare och en besättning på 12 personer fanns ombord.

På fraktplanet som var på väg från Bahrain till Bryssel fanns två personer.

Enligt de första rapporterna om orsaken till olyckan uppgavs att båda planen uppmanats av schweizisk flygledning att lägga om kursen för att undvika en kollision, men att båda väjde åt samma håll före kollisionen.

Transportministern i förbundsstaten Baden-Württemberg, Ulrich Müller, sade att schweizarna beordrat den ryske piloten att ändra position strax före kraschen men att denne inte svarat.

Brinnande vrakdelar spreds över marken vid staden Überlingen vid Bodensjön i södra delen av Tyskland. Flera byggnader, bland annat en bondgård och flera bostadshus tog eld, men bränderna kunde släckas relativt snabbt. Ingen på marken hade fem timmar efter olyckan rapporterats omkommen. Elva döda från planen hade då hittats.

Under natten hittade räddningsmanskap en av den ena planets svarta lådor, en färdskrivare.

TT-DPA