Mannen som filmade polisvåld greps

NYHETER

FBI utreder fall av misstänkt polisbrutalitet

Foto: Mitch Crooks, 27, grips utanför tv-bolaget CNN:s lokaler i Los Angeles på torsdagen.

Den man som filmade den misstänkta polismisshandeln av en svart tonåring i Los Angeles, har gripits. Mannen ska ställas inför domstol för att intyga filmens äkthet.

Foto: Amatörvideo visar hur en 50-årig man misshandlas med batong. Fallet är det andra på bara ett par dagar.

Amatörfilmaren har vägrat inställa sig för att vittna mot de misstänkta poliserna och intyga filmens äkthet. Utredarna har uppmanat mannen att lämna in orginalfilmen till rätten. Det har han inte gjort, i stället har den sålts och visats i media.

Amatörfilmaren har tidigare begått ett par mindre allvarliga brott och greps när han besökte tv-bolaget CNN:s kontor i Los Angeles för en intervju. Kort efter gripandet fördes han överraskande till sjukhus.

Vänner till mannen uppger för CNN att han varit rädd för vad polisen skulle göra med honom om han greps.

Amatörfilmarens advokat uppger dock att mannen inte har några synliga skador.

Slog svart tonåring i ansiktet

Filmen visar hur Los Angeles-polisen brutalt kastar ned en svart 16-åring mot en motorhuv och har väckt stor uppståndelse i USA. En polisman riktar sedan ett knytnävsslag mot den 16-åringe pojkens ansikte.

Händelsen inträffade i förorten Inglewood. Borgmästaren har krävt att poliserna avskedas och 16-åringens familj har stämt poliserna på ett sjusiffrigt belopp.

Ännu ett misstänkt fall

På torsdagen skakades USA av ännu ett misstänkt fall av polismisshandel av en svart man. Händelsen, som inträffade i Oklahoma City, videofilmades och visar hur två vita poliser slår en 50-årig svart man med batonger och sparkar. Enligt polisen ska mannen ha försökt dölja sitt marijuana-innehav genom att svälja drogen.

Gamla minnen väcks till liv

De två fallen utreds nu av FBI och lokala åklagarmyndigheter.

Den senaste veckans händelsen väcker minnet till liv av den brutala misshandeln av Rodney King för 11 år sedan. Även den händelsen videofilmades vilket ledde till det största upploppet bland svarta i USA i modern amerikansk historia.

Tidigare artiklar

Ulrika Nordin