Krav på KU-granskning av Perssons flygresor

NYHETER

STOCKHOLM

Statsminister Göran Persson har rest med regeringens flygplan till interna socialdemokratiska möten, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Nu ställs krav på att Perssons resor omedelbart granskas av konstitutionsutskottet (KU).

- Det är inte lämpligt och det är, skulle jag vilja påstå, också formellt fel. Statsflygplanet är till just för tjänsteutövning, och det är inte tjänsteutövning att ägna sig åt sitt partipolitiska engagemang, säger Peter Egardt, tidigare statssekreterare åt Carl Bildt och en ledamöterna i en statlig utredning som har utrett villkoren för hur regeringens flygplan ska användas.

Egardt anser att Perssons resor omedelbart bör prövas av KU. Även andra ledamöter av den så kallade statsflygutredningen som Ekot har talat med anser att KU bör granska resorna, även om de anser att det finns oklarheter kring hur regeringsplanet ska användas.

Konstitutionsutskottets ordförande Per Unckel (m) anser också att Perssons resor bör prövas av KU.

- Det finns skäl att rätt noga granska hur det förhåller sig i det här fallet. Om det skulle vara frågan om ett överutnyttjande eller partiutnyttjande av statsmedel, då är det klart att det är en allvarlig överträdelse av bestämmelserna, säger han till Ekot.

Enligt Ekots reste Göran Persson bland annat den 4 april i år med regeringsflygplanet till Kiruna, där han talade vid socialdemokraternas distriktskongress i Norrbotten. Sedan återvände han hem. Resan den dagen kostade, enligt Ekots uppgifter, sammanlagt 108 000 kronor.

Omkring 20 000 kronor per timme i luften kostar det att använda regeringens flygplan, uppger Ekot.

TT