Pyroman på Finlandsfärja dömd till fängelse

NYHETER

Tre bränder på två månader

En man som anlade tre bränder ombord på färjorna mellan Finland och Sverige i höstas dömdes på måndagen till fyra och ett halvt års fängelse av Helsingfors tingsrätt.

Bränderna inträffade på Viking Lines passagerarfartyg i oktober och november 2001. Mannen som är i trettio-årsåldern anlade bränderna under natten då många av passagerarna ombord låg och sov.

På Viking Amorella i oktober inträffade den farligaste branden. Färjan var på väg från Stockholm till Åbo då branden uppstod i en hyttavdelning vid 4-tiden på natten. Ett tiotal hytter evakuerades på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Personalen var snabbt på plats och kunde släcka branden. Nio personer fick föras till sjukhus, varav två personer rökskadades och fick lindrigare brännskador. De materiella skadorna på båten blev mycket begränsade.

Enligt rätten var dådet att betrakta som grovt eftersom ett stort antal människor försattes i allvarlig fara. 1 111 personer fanns ombord på Viking Amorella som rymmer totalt 2 450 passagerare.

De två andra bränderna inträffade på fartygen Gabriella och Mariella. Det var på Mariella som pyromanen åkte fast.

- Vi tog honom praktiskt taget på bar gärning, säger Kaj Jansson som är teknisk direktör på Viking Lines kontor i Stockholm.

Mariella rymmer 2 420 passagerare och på Gabriella får 2 500 plats.

- Vi har bra beredskap och många olika system som samverkar. Vi har sensorer som reagerar på både värme och rök och så har vi brandpatruller som söker igenom fartygen varje halvtimme, säger Kaj Jansson.

Enligt honom är det ovanligt med bränder på båtarna.

Susanna Vidlund