Läkare dödade nära 300 åldringar

NYHETER

Dömdes för 15 mord - patienterna dog efter hans hembesök

Familjeläkaren Harold Shipman, även känd som Doktor Död, tog livet av närmare 300 äldre i Manchester. Det framgår av en officiell utredning som publiceras senare i veckan, skriver tidningar i Storbritannien på måndagen.

Harold Shipman, 55, dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse.

Doktor Död gjorde hembesök hos äldre ensamma människor, främst äldre damer. Trots att de inte led av några livshotande sjukdomar hittades patienterna döda kort efter läkarens besök. Åldringarna hade fått en dödlig dos morfin.

Shipman, 55, har mot sitt nekande dömts till livstids fängelse för mord på 15 patienter. Men många fler föll offer för läkarens hand. Efter en utredning av 800 dödsfall i Manchestertrakten står det klart att Shipman dödade 297 personer under sina 30 år i yrket.

Respekterad och omtyckt

Ingen vet varför den lille skäggprydde, respekterade läkaren förvandlades till mördare. Han var omtyckt och välkänd bland befolkningen i den gamla textilstaden Hyde utanför Manchester där alla nu tycks känna någon som fallit offer för Doktor Död.

Shipman inledde sin karriär som allmänläkare i Todmorden 1974. Det anses klarlagt att det var där han dödade sin första patient. Men kollegor upptäckte att Shipman var beroende av den morfinliknande drogen petidin och han fick sparken. Han lämnade Todmorden och fick behandling på ett rehabiliteringscenter i York.

Följde ett bestämt mönster

1977 öppnade Shipman egen praktik i Hyde med hustrun som receptionist. Han blev snabbt populär och fick drygt 3 000 patienter.

Morden följde ett bestämt mönster. Shipman gjorde sina hembesök på eftermiddagen, tog fram en spruta och injicerade en dödlig dos heroin, morfin eller något annat i patienten. Utanför satt hustrun Primrose i bilen och väntade på sin make.

Den 7 september 1998 sprack massmördarens fasad. Han åtalades för mord på Kathleen Grundy och det ena mordet efter det andra avslöjades sedan.

Varför Harold Shipman valde att ta livet av 300 personer är höljt i dunkel.

Patienterna dog ofta inom en halvtimme

Ulrika Nordin, TT