Alla rymdflygningar stoppade tills vidare

NYHETER

Nasa: Vi måste utreda orsaken till katastrofen

Foto: Rester av Columbia slog ner på ett fält i Texas.

HOUSTON

Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa beslöt på lördagen att tills vidare stoppa alla rymdflygningar i avvaktan på att orsaken till Columbiaolyckan utretts.

- Det blir stopp för framtida flygningar tills vi förstått orsaken till Columbiakatastrofen, sade chefen för Nasas rymdfärjeprogram, Ron Dittemore.

Han sade att det ännu är för tidigt att säga vad som orsakade olyckan.

De första indikationerna på att allt kanske inte stod rätt till ombord på Columbia fick markkontrollen en halvtimme före rymdfärjans planerade landning i Florida. Då avbröts överföringen av vissa data från farkostens vänstra sida enligt Dittemore.

Träffades av splitter

Att Columbia träffades av splitter under starten den 16 januari kan ha bidragit till att Columbia bröts sönder vid återinträdet i atmosfären, sade Dittemore.

- Med facit i handen kan vi konstatera att det var Columbias vänstra vinge som träffades, sade han och tillade att man inte kan utesluta att det finns ett samband.

Dittemore sade också att olyckan inte får några omedelbara konsekvenser för det tre astronauter som finns på den internationella rymdstationen ISS.

- De har förråd så att de klarar sig fram till slutet av juni utan något besök av en rymdfärja, sade Dittemore.

Kort före återinträdet i atmosfären över Texas rapporterade besättningen om vissa tekniska problem ombord, sade Milt Heflin vid Cape Canaveral i Florida. Såväl besättningen som markkontrollen noterade stigande temperatur i vissa system men ingen trodde att det skulle kunna innebära något hinder för en landning.

Webb-tv

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden