Kvinna ville bli yngre

NYHETER

Skattemyndigheten sa nej - åldern är inte förhandlingsbar

Byta kön går bra.

Men åldern får du leva med.

- Ålder är fakta. Man är född en viss dag, säger Ingela Strålman, 48, folkbokföringshandläggare.

En kvinna i Göteborg har ansökt om att få ändra sitt födelseår - från 1955 till 1965.

Till skattemyndigheten i Göteborg skriver kvinnan: "Jag känner mig själv som en 35-årig kvinna ... alla människor tror att jag är mellan 30 och 35."

Skrämmer männen

Som skäl anger kvinnan också att hon lättare skulle få jobb om hon var under 40 år och att hon lättare skulle träffa en man att gifta sig med.

"Det är många killar som tycker att jag är intressant så länge de tror att jag är 35, men så fort de vet min ålder på papperet är de borta."

Varför får man ändra kön men inte ålder?

- Vid könsbyte gör man en operation. Men man kan inte operera bort tio år, säger Ingela Strålman på skattemyndigheten i Göteborg, som avslog kvinnans ansökan.

Enligt folkbokföringslagen är det bara tillåtet att ändra sitt personnummer om det är felaktigt.

Ville byta på prov

Den 47-åriga kvinnan anser att det är betydligt mer komplicerat att ändra sitt kön än att byta en siffra på sitt identitetskort. Hon tycker inte att hennes ålder angår någon annan och vädjar nu till kammarrätten i Göteborg att låta henne byta ålder på prov i fem års tid.

Enligt Thomas Bull, 37, docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet, handlar dock ålder om betydligt mer än bara en siffra.

- Bakom det här ligger ett intresse av att ha ordning och reda, säger han.

Staten ger och kräver olika saker av individen beroende på individens ålder. När ska du till exempel ha rätt att gå i pension? När ska du få studiebidrag? Inom vården kan det vara viktigt att ha den "korrekta" uppgiften om en patients ålder.

- Det skulle bli hur krångligt som helst. Nån kan säga: Jag vill vara under 15 för då är man inte straffmyndig, säger Thomas Bull.

Heléne Almqvist