Skatteverkets system låg nere – ”Problem med kylsystemen”

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Just nu är det tekniska problem för att komma i kontakt med Skatteverket.

”Vi har just nu störningar i våra system. Det går varken att ringa till oss eller att komma in på vår webbplats”, meddelar Skatteverket via Facebook-sidan.

Även Kronofogdens system ligger nere.

Just nu är det stora tekniska problem hos Skatteverket. Det går inte att komma in på myndighetens hemsida och när man försöker att ringa går det inte att komma fram.

– Vi är på väg upp igen med våra system, målet är att allt ska snurra i morgon bitti, säger Jan Zetterdahl, it-direktör på Skatteverket.

Vid 11.30 fungerade Skatteverkets hemsida igen, men fortfarande låg e-tjänsterna och telefonerna nere.

– Det var fel i något kylsystem i våra datahallar, så det blev för varmt. Då finns skyddsmekanismer som gör att systemet stänger ner sig. Det var vad som hade hänt tidigt i morse, säger Jan Zetterdahl.

Även Kronofogden har haft tekniska problem.

”På grund av tekniska problem ligger alla våra system nere och det går inte att få kontakt med oss. Vi arbetar på att åtgärda detta så fort som möjligt och återkommer med mer information”, skriver Kronofogden på sin Facebook-sida.

Myndighetens växel fungerar inte heller.

Kontrolluppgifter ska in i dag

Onsdagen var sista dagen för företagare att lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket. Den 31 januari ska nämligen Skatteverket ha alla uppgifter för inkomståret 2017.

”Du som ska lämna kontrolluppgifter kan göra det så snart våra tjänster fungerar igen. Förseningen påverkar inte vår hantering av kontrolluppgifterna och du behöver därför inte meddela oss.”

Dessutom är det sista dagen för företag att begära utbetalning för rot- och ruttjänster som de fick betalt för under 2017.

”E-tjänsten för ansökan om Rot och rut – företag ligger nere. Du som senast idag ska lämna in begäran om utbetalning för rot och rut för arbeten utförda under 2017 kan göra det så snart e-tjänsten fungerar igen. Vi förlänger ansökan till 1 februari”, skriver Skatteverkets personal på Facebook-sidan.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM