Topprepublikan bakom alternativ nyhetssajt

1 av 2
NYHETER

Kalifornienpolitikern Devin Nunes – författare till Republikanernas omstridda promemoria – ligger bakom en alternativ nyhetssajt.

Sajten publicerar attacker på hans politiska motståndare och media, rapporterar Politico.

Helt i president Donald Trumps smak.

The California Republican beskrivs som en lokal konservativ nyhetssajt och innehåller enligt sin Facebookprofil ”nyheter, sport och analyser”. I det finstilta framgår att sajten finansieras av Devin Nunes, skriver Politico.

Den senaste toppartikeln handlar om ”processen bakom” Republikanernas omtalade promemoria – som anklagar FBI och justitiedepartementet för att ha misskött utredningen om kopplingar mellan Ryssland och Trumps presidentvalkampanj.

Republikanen Nunes är den som skrivit ihop dokumentet. Han är även ordförande i representanthusets underrättelseutskott som först godkände att pm:et skulle offentliggöras.

Likt många andra alternativsajter kritiserar The California Republican politiska motståndare och journalister.

Nunes ogillar media

Trump-vännen Devin Nunes misstror personligen medier som CNN, NBC och New York Times. Något han har gemensamt med presidenten.

I en radiointervju med konservative Rush Limbaugh sa Nunes nyligen att ”Nästan all rapportering är fake news”, skriver Politico. Han refererade Washington Posts devis, ”Democracy dies in darkness” (Demokratin dör i mörker).

– Demokratin dör verkligen i mörker. Problemet är att mörkret strömmar från mainstreammedierna själva. De vägrar att rapportera sanningen, sa han.

Nu vägrar Nunes kommentera Politicos uppgifter om att han driver The California Republican. Inte förrän Politico drar tillbaka alla sina ”fejkartiklar” om honom, hälsar hans stabschef Anthony Ratekin i ett mejl.

”Berätta sanningen”

Ted Lieu, demokrat i representanthuset och även han från Kalifornien, attackeras på Nunes sajt.

”Devin Nunes skapade och betalar för en fake news-sajt som, bland mycket annat, attackerar mig. Så jag tänker göra det samma”, skriver Lieu på Twitter och fortsätter:

”Skojar bara. Jag behöver inte spendera pengar på att sprida påhittade nyheter. Jag har lärt mig att det finns ett enklare sätt att informera det amerikanska folket: berätta sanningen.”

Apropå ingenting kritiserade Trump media i ett Twitter-inlägg på söndagen.

”Samma negativa rapportering om och om igen! Inte så konstigt att folket inte längre litar på media ...”, skriver han.

Webbsajten carepublican.com hade kraschat på söndagen på grund av hög trafik, enligt ett meddelande på Facebook.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Fake news