”Det som hänt är fruktansvärt”

Publicerad 2014-07-18

Amsterdam. 189 av de 298 som dog i flygkraschen i Ukraina kom från Holland.

På jätteflygplatsen Schiphol i Amsterdam beskriver resenärer Holland som ett land i chock.

– Det som hänt är fruktansvärt, säger Patricia Ringeling, 45.

Aftonbladets Ola Axman och Gustaf Eriksson på plats i Amsterdam.

Det var vid incheckningsdisk 29 i den enorma flygplatsen Schiphols tredje terminal som passagerarna i går visade upp sina pass och lämnade in sitt bagage för att resa till Kuala Lumpur i Malaysia. Kanske kramade några av dem om sina anhöriga för vad som kom att bli den allra sista gången. En stund senare gick de ombord på Malaysian Airlines flight MH17. De nådde aldrig sin destination.

Ett dygn efter den förödande kraschen har en mängd blommor lagts vid trottoaren utanför terminalen för att hedra de omkomna. Vid en av buketterna har en stor bild fästs. Den föreställer en leende man med pigga ögon som slocknade för evigt när planet besköts i luften ovanför staden Donetsk i östra Ukraina på torsdagseftermiddagen.

”Världen är i chock”

På en bukett av röda och vita rosor har någon lämnat ett kort med en hälsning till de döda:

"Holland sörjer. Världen är i chock. Det här borde aldrig ha hänt. Vila i frid."

Inne i terminalen är det tomt vid Malaysian Airlines disk. Det första flyget till Kuala Lumpur efter katastrofen lyfte för några timmar sedan.

En bit därifrån står holländarna Patricia Ringeling och Angela de Ruijter. De ska snart gå på ett plan till Turkiet tillsammans med Angelas sexårige son Stijn.

– Det känns väldigt nervöst. Mer nervöst än vad det brukar vara. Nästan 200 holländare dog i går. Det är fruktansvärt, säger Patricia, och fortsätter:

– Jag pratade med en vän som kände en som var på planet tidigare i dag. Hon var som förlamad av det som hänt.

– Alla i Holland är i chock just nu, säger Angela.

”Jag kan inte förstå det”

För henne har flygkraschen väckt plågsamma minnen till liv.

– För några år sedan kraschade ett plan med 17 holländare ombord i Tripoli i Italien. Jag arbetar som lärare, och en av dem som dog då hade jag haft som elev. Hon var på väg hem med sin man. De hade varit på bröllopsresa.

Sydkoreanen Kijin Lee, 41, har varit på affärsresa i Amsterdam är på väg till Tjeckien. Han har tidigare arbetat som stridspilot, och kan inte förstå varför planet valde att flyga över det oroliga området i östra Ukraina.

– Alla vet att det är spänt mellan Ryssland och Ukraina, ändå så valde de att flyga där. Jag kan inte förstå det, säger han.

– Dessutom har alla plan identifikationssystem. De borde ha sett att det var ett passagerarflygplan. Det som hänt är obegripligt.

ANNONS