Nya råd - inte mer än ett halvt kilo kött i veckan

Foto: FOTO: ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN/BYGG- OCH MILJÖAVDELNING
Studier med sammanlagt nära tre miljoner deltagare visar på tydliga kopplingar mellan köttätande och cancerrisk.
NYHETER

Ett halvt kilo i veckan – mer rött kött och chark än så bör vi inte äta. Så lyder Livsmedelsverkets nya råd.

– Vi äter mycket rött kött och charkprodukter, 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna äter mer än 500 gram i veckan. Det var verkligen en anledning för oss att gå ut med råd till svenska folket, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Till grund för råden ligger bland annat forskning från World Cancer Research Fund, där en rapport som bygger på studier med sammanlagt nära tre miljoner deltagare visar på tydliga kopplingar mellan köttätande och cancerrisk.

– Om man har en veckokonsumtion av de här produkterna som ligger över 500 gram, då ökar risken att man kan få tjock-och ändtarmscancer, säger Bjerselius.

Med rött kött menas kött från nöt, gris och lamm.

Tre portioner i veckan

I tillagad vikt motsvarar ett halvt kilo ungefär tre normalstora portioner i veckan och lite pålägg, enligt Livsmedelsverket. Chark bör vara en mindre del av veckoransonen, eftersom det ökar cancerrisken mer än rent kött av samma mängd.

Rickard Bjerselius ger rådet att försöka byta ut köttet mot exempelvis baljprodukter och grönsaker.

– Självklart kan man även ersätta med fisk- eller fågelkött, men hälsomässigt är det bästa att ersätta med grönsaker.

Drar man ner kan man lägga de sparade pengarna på att köpa kött som är producerat på ett hållbart sätt och från producenter som tar hänsyn till djurens välmående, säger Bjerselius.

– Gör man ett medvetet val kan man tänka på sin egen hälsa, den gemensamma miljön, djurskyddet och även tänka på att minska och begränsa antibiotikaanvändningen och därmed de multiresistenta bakterierna.

TT