Fruktar att branden sprider sig – har packningen klar

1 av 24 | Foto: Erika Holmberg, 41, och styvdottern Amanda Bornström, 16. Familjen evakuerades från sitt hem och fick återvända men är redo att lämna igen.
NYHETER

I måndags tvingades Erika Holmberg, 41, och hennes familj att lämna sitt hem i Hönsgärdet i Norberg. Branden var då bara två kilometer från deras hus.

Familjen fick komma hem igen på fredagen, men i och med att vindarna är sydliga under lördagen kan branden sprida sig norrut – mot Norberg.

– Vi har inte packat upp än. Det gör vi inte än på ett tag, säger Erika Holmberg.

Under lördagen blåser vindarna från söder, vilket kan leda till att skogsbranden i Västmanland klättrar norrut och slukar nya områden.

Räddningsledningen fruktar att branden ska ta sig över begränsningsområdet, som går söder om sjön, och hoppa över Snyten.

I byn Hönsgärdet i Norberg, strax nordväst om Snyten, bor Erika Holmberg, 41, tillsammans med sin sambo och deras fyra barn.

På fredagen fick hon och hennes familj komma hem till sitt hus efter att ha varit evakuerade från sitt hem sedan i måndags. 

– Innan måndagen hade vi känt lite rök och sett rökpelare, men jag trodde aldrig att branden skulle komma hit. Jag trodde nog att det var ganska lugnt, berättar Erika Holmberg för Aftonbladet.

”Om det sprider sig är det kört”

I måndags skulle hon och hennes sambo åka på semester i olika delar av Sverige. Men de hann bara till Eskilstuna innan hennes son Simon Holmberg, 20, ringde.

– Han sa: "Morsan, nu är det nära". Grannens fru ringde och sa att de hade varit vid Snyten och sett att det brann i skogen. Det var ungefär två kilometer från vårt hus. Då kände jag att om det sprider sig i den här hastigheten så är det i stort sett kört, säger hon.

Simon Holmberg, som befann sig i Ängelsberg, skyndade sig hem för att rädda några av familjens tillhörigheter – ifall att branden skulle sprida sig hela vägen till huset.

– Han sa på telefon: "Mamma, skynda. Det sticker i ögonen. Vi kan inte ha dörren öppen". När han var här var det väldigt jobbigt att andas. Han sa att hela huset var rökfyllt. Han var inte här längre än tio minuter, för det var otroligt hemsk rök just då, berättar Erika Holmberg.

Hennes son fick med sig några pärmar med viktiga papper och liknande, men inte mycket mer än så.

– Jag kände att han inte kunde  hålla på och leta efter fotoalbum. Jag sa till honom att ta med kaninen om han hann. När han skulle åka härifrån hade de precis satt upp spärren, säger Erika Holmberg.

Evakuerades på obestämd tid

Familjen var därmed evakuerad på obestämd tid. Informationen om huruvida deras by skulle klara sig från branden eller inte var begränsad.

– Vi fick inte åka ut hit. Vi äger en häst, men har tre i stallet, och dem fick vi åka med till Klackberg. Fyra transporter från Västerås kom och frågade om vi skulle evakuera hästarna. Det gjorde vi på kvällen, för att det inte skulle bli hysteriskt sedan. Det kändes bättre att ha dem på behörigt avstånd, säger Erika Holmberg.

Hon berättar att hon trodde att allt var kört i måndags.

– Här ute var det i stort sett svart. Med den hastighet som branden hade haft under dagen skulle det ha varit två timmar kvar innan den hade nått byn, om vinden hade fortsatt. Branden hade hoppat 1700 meter från andra sidan Snyten till den här sidan, så den kan hoppa var som helst. Med den hastigheten trodde jag aldrig att det skulle gå att rädda.

Fick återvända hem

Från måndag till fredag var deras bostadsområde avspärrat. Under dessa dagar bodde familjen hos Erika Holmbergs svärföräldrar i Färna.

– Vi fick inte veta hur länge vi skulle hålla oss borta. Vid halv elva på fredagen ringde en kompis som har jobbat som vägvakt och sa att spärrarna var borttagna där vi bor. Det var fantastiskt att få komma hem igen och se att allt såg ut som det ska, säger hon.

”Har inte packat upp än”

Huset och byn klarade sig från branden. Men Erika Holmberg och hennes familj kan inte riktigt slappna av än. Med hjälp av de sydliga vindarna kan branden komma att drabba områden kring Norberg, bland dem deras by.

– Jag hoppas verkligen att man kan hålla det i schack. Vi har inte packat upp än. Det gör vi inte än på ett tag.

Amanda Bornström, 16, som är dotter till Erika Holmbergs sambo, har packat sex stycken väskor som hon har ställt i hallen.

– Det är bilder och sådant. Mest kläder. Och pengar, min kamera och dator, säger hon.

Erika Holmberg beskriver situationen som lite av ett lugn före en storm.

– Men med de här insatserna hoppas jag verkligen att vi klarar oss. Man känner att det inte är långt borta. Om vi måste lämna huset igen så gör vi det.