Nyheter

MP använder katastrofen som reklam i valrörelsen

Av: 

Josefin Westin

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Miljöpartiet använde en bild på en skogsbranden i sin valkampanj.

Nu får man kritik för populism i sociala medier.

"Billigt och svagt att göra politik utav naturkatastrofer", kommenterar en person på Facebook.

På torsdagskvällen lade Miljöpartiet upp en bild på en skogsbrand på sin Facebooksida. I den nya kampanjen kräver man "en regering som agerar". Man uppmanar till att minska utsläppen och höja beredskapen för väderkatastrofer.

"De räddningsarbetare och frivilliga som kämpat dygnet runt mot lågorna har gjort ett heroiskt arbete. Vi hade gärna gett dem bättre förutsättningar", skriver MP. Nu anklagas kampanjen för populism i sociala medier.

"Billigt och svagt att göra politik utav naturkatastrofer, skylla på regeringen? Landet agerar självfallet, skon klämmer vid att man alltid kan göra mer och vara bättre", kommenterar en person på Facebook.

"Billigt att kapitalisera på det inträffade"

"Tycker det är billigt att koppla ihop skogsbranden med klimatförändring. Bilden säger allt. Sambandet går att diskutera, självklart, men detta är bara ett billigt sätt att kapitalisera på det inträffade", skriver en annan.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är också kritisk till bilden.

– För det första så tycker jag att det är sorgligt att man väljer att göra partipolitik av detta. Det kommer en tid för utvärdering och analys och då ska vi naturligtvis se över hur vi ska förbättra vår krisberedskap. Men tills branden är släckt, för mig i alla fall, att ha fokus på att begränsa skador och se till att liv räddas, säger hon till Aftonbladet.

Tycker du att de har rätt i sak?

– Ja, för att Centerpartiet delar deras klimatambitioner. Däremot tycker jag att det är fel att lyfta in det här nu när människor är oroliga om husen står kvar och om det ens finns vägar så att man kan komma hem igen.

Moderaternas Olof Lavesson twittrar: "MP har lärt sig noll av Romsons klavertramp. Kör nu kampanjbilder på #skogsbrand #skamligt."

Han hänvisar till språkröret Åsa Romsons krav på bättre beredskap på extremväder tidigare i veckan som också fick kritik.

Åsa Romson själv tycker att tvärtom att det hade varit fel att inte koppla ihop branden med politik som Miljöpartiet redan föreslagit.

– Vi har i vårt budgetförslag lagt mer pengar på svensk krisberedskap kopplat till extremväder, att vi går ut och säger det i en situation där Sverige har behov av en stärkt krisberedskap och när vi har ett exempel på extremväder som leder till förödande konsekvenser, det är att ta politiskt ansvar, säger hon till Aftonbladet.

”Respekt för drabbade"

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger till Aftonbladet att bilden fått blandade reaktioner.

– Vi har full respekt för att det finns personer som reagerat negativt. Särskilt människor som bor i området, som känner att man inte vill att partier ska utnyttja det som händer.

Anders Wallner tycker inte att det var fel att lägga ut bilden, utan säger att det är en av många obehagliga bilder av naturkatastrofer.

– Populism hade det varit om man i det här läget hittat på ny politik som man inte drivit tidigare, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter