Tåg spårade ur – störtade ner i ravin

1 av 14 | Foto: REUTERS
NYHETER

Ett tåg har spårat ur i ett bergigt område i östra Schweiz, meddelar det regionala tågbolaget Rhaetische Bahn.

Tre vagnar ha störtat ned i en ravin och fem personer har skadats allvarligt.

Tipsa | Aftonbladet

Olyckan inträffade klockan 13.01 vid Tiefencastel, i Albuladalen i östra Schweiz. Tåget körde mellan Chur och St Moritz när flera vagnar plötsligt spårade ur. Tre av vagnarna störtade ned i en ravin, uppger AFP.

Enligt 24 heures ska skadade personer ha förts från platsen i helikopter och ambulans.

Polisen i kantonen Graubünden berättar att 140 passagerare var ombord när olyckan inträffade.

– Delar av tåget har spårat ur på grund av ett jordskred, säger tågbolagets talesperson till AFP.

Ett intensivt regn på förmiddagen ska ha begravt 15 meter av räls mellan två tunnlar med jord från en sluttning som rasat ner. På sina ställen var massorna tre meter höga, skriver den schweiziska nyhetswebben 20 Minuten.

Räddas med helikopter

Enligt polisen har elva passagerare skadats, varav fem allvarligt. Åtta av de skadade var schweizare, två var från Japan och en från Australien, skriver 20 Minuten.

Utöver kanton-polisens styrkor fanns 60 brandmän, åtta ambulanser, fyra helikoptrar, tre sjukvårdare och en akutläkare på plats under onsdagen för att rädda människor ur de urspårade vagnarna.

– Vi slängde oss mot den bakre delen av vagnen för att balansera vikten så att vagnen inte skulle falla ner i ravinen, säger ett ögonvittne till 20 Minuten.

Richard Peter, 76, satt på tåget med sin fru och barnbarn.

– En vagn störtade fyra-fem meter ner för backen. Då kom ett meddelande att vi skulle röra oss mot den bakersta vagnen, säger han tidningen Blick. Peter tror att det satt mellan fem och tio personer i den kraschade vagnen.

"Alla i säkerhet"

Området beskrivs som stenig, brant och svårtillgängligt. Strax innan fyra på onsdagseftermiddagen meddelade Danlei Zinsli, talesman för polisen i kantonen Graubünden, att samtliga passagerare är i säkerhet, skriver 20 Minuten.

Enligt UD har inga svenskar skadats i olyckan.

Texten uppdateras

Petter J Larsson