Ger republikanernas problem ett ansikte

NYHETER

Ted Cruz den förste att tillkännage sin kampanj för att bli USA:s näste president

Foto: Senator Ted Cruz.

Ted Cruz är inte bara den förste att tillkännage sin kampanj för att bli USA:s näste president.

Han sätter dessutom ansikte på republikanernas största problem.

Den stora skaran av extremister långt ut på högerkanten som kidnappat partiet och förstör dess chanser att återerövra Vita huset.

Ett av öknamnen Cruz fått av sina egna partikamrater är "tokstolle".

Som nyvald senator gjorde han sig ett namn för snart två år sedan när han var den drivande i partiet för att försöka sänka Obamas sjukvårdsreform trots att den redan blivit lag.

Yttersta högerfalangen

Han skydde inga medel för att nå sitt mål. Det gick så långt att delar av den amerikanska statsapparaten stängde i flera veckor innan mer moderata republikanska krafter tvingade fram en kompromiss.

Cruz tillhör den yttersta högerfalangen i partiet. Han är teaparty-rörelsens gunstling och går även hem i det evangeliska lägret med sin ovilja att ta till sig vetenskapliga fakta.

Över 90 procent av världens klimatforskare hävdar att det är mänsklig påverkan som ligger bakom jordens uppvärmning. Något Cruz helt avfärdar. Han förnekelse av klimatförändringarna fick den förre Kalifornienguvernören Jerry Brown att stämpla Cruz som "totalt olämplig som president".

– Hans nivå av okunnighet och förvanskning av fakta är chockerande, hävdar Brown.

Abortmotståndare

Föga förvånande är Cruz en stark motståndare till aborträtten och homosexuellas rätt att gifta sig. Han vill avskaffa skatteverket och utbildningsdepartementet och i övrigt minimera all form av statlig inblandning i samhället.

I nuläget ser Cruz chanser att vinna republikanernas nominering ut att vara mycket små. Opinionsmätningarna inför de första primärvalen i Iowa i början av nästa år ger honom bara fyra procent av rösterna.

Ändå ska Cruz inte underskattas. Han är en omvittnad god debattör. Han kan få en nyckelroll i den bemärkelsen att han tvingar övriga republikanska kandidater att bli mer konservativa.

Det var vad som hände i den förra primärvalskampanjen då den ene efter den andre extremkonservativa kandidaten gjorde bort sig och till slut bara lämnade kvar en valbar person, Mitt Romney. Men primärvalskampanjen tvingade Romney så långt högerut att han blev alltför konservativ till och med för en majoritet amerikaner.

Tvingas högerut

Samma mönster riskerar att upprepas även inför valet 2016.

Vi får vänta ytterligare några veckor eller månader innan vi säkert vet hur startfältet ser ut. Men mycket tyder på att det blir tätt mellan kandidaterna långt ut på högerkanten. Rick Santorum, Rick Perry och Rand Paul är några av dem som väntas ställa upp.

För att försöka bli valda kommer de att framställa mer moderata republikaner som Jeb Bush och Chris Christie som farliga vänsterpolitiker. I primärvalen då det är de riktigt partitrogna som röstar kan det fungera.

Effekten blir att de moderata tvingas ta mer konservativa positioner när det gäller abort, invandring och sociala frågor. Positioner som de får svårt att fjärma sig från när duellen med demokraternas kandidat drar igång.

En sörjer inte

Framförallt har republikanerna de senaste valen haft svårt att få de svartas och latinamerikanernas röster.

En som förmodligen inte är direkt ledsen över att Cruz kastat in sin hatt i ringen är demokraternas troliga toppkandidat, Hillary Clinton.

Ju mer extrem republikanernas kandidat blir desto lättare för demokraterna att behålla Vita huset.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ted Cruz

USA