”Åkessons betydelse ska inte övervärderas”

avMatilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Jimmie Åkesson (SD).

Det är oklart om det bästa för Sverigedemokraterna är att få tillbaka Jimmie Åkesson på partiledarposten, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. Partiet har trots allt gått framåt sedan valet i höst.

– Det finns en möjlighet att vi övervärderar hur stor betydelse partiledaren har för partiet, säger Jonas Hinnfors.

Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET
Jonas Hinnfors, statsvetare.

Det spekuleras mycket kring Jimmie Åkessons framtid i Sverigedemokraterna. Den 31 mars går hans sjukskrivning ut och innan dess väntas det komma besked om han kommer tillbaka till arbetet eller om han fortsätter vara sjukskriven. En del rykten säger att han kanske inte kommer tillbaka alls.

Vad som vore det bästa för partiet är inte enkelt att svara på, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Hela frågan bygger på att man tror att det har jättestor betydelse om han kommer tillbaka eller inte, säger han.

Och det är det inte säkert att det har. I stället tror han att vi kan överdriva partiledarens betydelse.

”Hänger inte alltid ihop”

Jonas Hinnfors säger att partiledarnas popularitet faktiskt inte alls behöver hänga ihop med partiets framgångar.

– Ta till exempel Fredrik Reinfeldt (M). Han var den överlägset mest populära partiledaren och ändå gjorde partiet ett dåligt val jämfört med det senaste. Göran Persson (S) hade låga popularitetssiffror på 90-talet men man lyckades ändå ta sig igenom 90-talskrisen och komma tillbaka 2002.

De senaste mätningarna stärker tesen. De visar att Sverigedemokraterna har gått något framåt sedan valet, trots att Jimmie Åkesson inte stått vid rodret.

– Men det kan också vara för att deras frågor, migration och integration, har varit i fokus den senaste tiden.

Måste kunna ena partiet

Helt betydelselös är förstås inte Jimmie Åkesson. Han är en av de som har lyckats få Sverigedemokraterna att gå från ett utkantsparti till att attrahera nya grupper. Han har också varit omtyckt inom partiet och har lyckats få partiets olika delar och falanger att gå i samma riktning och enas kring den ideologiska grunden, säger Jonas Hinnfors.

– Det kommer att komma nya utmaningar också när det finns radikala inriktningar av olika slag inom partiet. Då är det viktigt att balansera partiet.

Det har redan varit en del oroligheter inom Sverigedemokraterna den senaste tiden, bland annat mellan ungdomspartiet och moderpartiet. Men det har Mattias Karlsson lyckats styra upp utan Åkessons närvaro, vilket tyder på att han inte är ett dåligt alternativ, säger Jonas Hinnfors.

”Förmodligen en fördel”

En annan fara kan vara om Jimmie Åkesson kommer tillbaka till partiet men inte är helt frisk. Då kan det skapa nya problem, tror Jonas Hinnfors. Men överlag har han svårt att hitta tydliga nackdelar med att Åkesson skulle komma tillbaka till posten.

– Om han är fullt frisk är det förmodligen en fördel om han kommer tillbaka, eftersom han förefaller vara väldigt populär inom partiet och det är viktigt att ha någon som kan få partiet att gå i takt, säger han.

– Och det är inte omöjligt att komma tillbaka. Efter att Gudrun Schyman hade kommit tillbaka efter ett kortare uppehåll på grund av alkoholproblem gjorde de ett väldigt bra val.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM