Ebba Busch

Adaktusson ratas i KD-toppen

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Jakob Forssmed och Emma Henriksson föreslås  få topposterna i KD bredvid Ebba Busch Thor.

Men EU-parlamentarikern Lars Adaktusson ratas i KD-toppen.

– Vi har landat i att det här laget är det vi tror är bäst just nu att leda partiet och partistyrelsen, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Nyligen förslogs Ebba Busch Thor, oppositionsråd i Uppsala, att bli den som ska ta över rollen som partiledare för Kristdemokraterna efter avgående Göran Hägglund. Hon väljs på ett extra riksting den 25 april.

I dag presenterade Kristdemokraternas valberedning sitt förslag till laget som ska formas runt henne - ny partistyrelse och presidium. Jakob Forssmed, som fanns med i striden om att bli KD-ledare ända in på upploppet, föreslås att bli vice partiordförande och Emma Henriksson, i dag gruppledare i riksdagen, föreslås till andre vice ordförande.

Adakutsson inte med

Men EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som tidigare sagt att han gärna sitter med i partitoppen, finns inte med i valberedningens förslag.

– Vi vet att han kommer göra ett synnerligen gott arbete i Europafrågor. Vi har haft många personer som är mycket kompetenta att sitta i presidium. Vi har landat i att det här laget är det vi tror är bäst just nu att leda partiet och partistyrelsen, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Hon säger att man erbjudit honom en plats i partistyrelsen.

Ebba Busch Thor, som fick stöd av Adaktusson för sin kandidatur till att bli partiledare, säger att hon gärna sett honom i partistyrelsen.

– Men jag har inte ställt några krav, säger hon.

EU-parlamentarikern fanns med i diskussionerna om att bli nästa partiledare, men tackade nej till att kandidera - men sa att han gärna finns med i en annan roll.

Oklart vem som ska leda debatter

Eftersom Ebba Busch Thor inte sitter i riksdagen så kommer hon inte att kunna företräda KD i partiledardebatterna i riksdagen. Ebba Busch Thor har ännu inte bestämt vem som ska göra det.

– Det får jag återkomma till, säger hon.

Martin Källstrand, pressekreterare hos Lars Adaktusson, säger att EU-parlamentarikern ska ge sin syn på dagens besked inom kort.

Beskedet har fått många att höja på ögonbrynen i partiet.

– Jag tror att många i partiet är förvånade över att Lars inte är med i förslaget. Han har ju ett stort stöd. Och det har ju kommit fram att valberedningen verkligen gjorde allt för att övertala honom att ställa upp som partiledare trots att han sagt nej, säger en KD-källa.

Jakob Forssmed är glad över att ha föreslagits som vice ordförande. Adaktussons frånvaro i KD-toppen kommenterar han så här:

- Det är en diskussion man får ta med valberedningen och med Lars. Jag har inga synpunkter på det utan jag ser fram emot att jobba med det team som rikstinget väljer.

"Många kunniga och duktiga kandidater"

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren säger att det förekommit väldigt mycket diskussioner kring vilka som ska ingå i presidiet.

– Vi har många kunniga och duktiga personer. Men vi har ändå fastnat för att det laget som vi presenterar är det som är bäst för KD just nu. Men vi är en enig valberedning som föreslår det presidium vi nu har gjort, säger hon.

Hur ser du på risken att partiet gör uppror på rikstinget och föreslår andra namn?

– Vi i valberedningen önskar så klart att vårt förslag ska gå igenom. Men det är med stor ödmjukhet jag säger att vi är en folkrörelse som också vet att alla delegater har möjlighet att förslå någon annan på rikstinget och det görs ju ofta. Det är bra att ett parti har den öppenheten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ebba Busch

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Emma Henriksson

Lars Adaktusson

Jakob Forssmed

Chatrine Pålsson Ahlgren