Nyheter

FN-rapport: Avrättningar fredagsnöje hos IS

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Fredagsnöjet i Islamiska statens territorium – offentliga halshuggningar, stympningar och spöstraff.

Uppgifterna kommer från en FN-rapport som beskriver livet under terrorgruppens styre.

En oberoende FN-kommission som granskat de mänskliga rättigheterna i Syrien har lämnat en 45 sidor lång rapport om läget i regionen. Rapporten är skräckläsning som beskriver vardagslivet i de områden som terrorgruppen Islamiska staten kontrollerar.

”Offentliga avrättningar har blivit ett vanligt fredagsnöje i Raqqa och i Islamiska staten-kontrollerade områden i Aleppo-regionen” står det i rapporten.

De som straffas med halshuggning, stympning och spöstraff är män och kvinnor som på något sätt brutit mot terrororganisationens extremt stränga tolkning av islamisk lag.

Dessa brott kan vara att röka en cigarett eller klä sig på annat vis än Islamiska statens företrädare kräver. Pojkar så unga som 15 år har blivit halshuggna, skriver TT.

Kvinnor och barn särskilt utsatta

”Civila, inklusive barn, uppmanas att titta på. De dödas kroppar läggs upp för allmän beskådan i flera dagar efteråt, för att terrorisera befolkningen” skriver FN-kommissionen i rapporten, enligt ABC News.

Kvinnor och barn är särskilt utsatta, enligt rapporten:

”Kvinnor har piskats för att de inte följt Isis-klädkod. I Raqqa rekryteras barn så unga som tio år och tränas i Isis läger”.

Rapporten som baseras på bland annat 480 intervjuer med överlevare och annat dokumentärt material slår fast att Islamiska staten begår krigsbrott och brott mot mänskligheten – tortyr, mord och kidnappningar bland annat.

Enligt FN är rapporten från Syrien och de IS-drabbade områdena ”en katalogisering över obeskrivlig brutalitet och den mänskliga kostnaden för Syrien-konflikten”.

”Ska ta kriget”

USA:s president Barack Obama uppges samtidigt försöka samla en ”bred koalition” för att få stöd för ett amerikanskt ingripande i Syrien och uttökade luftattacker i norra Irak mot Islamiska staten som tidigare också kallats Isis och Isil, skriver New York Times.

– Att slå ut en cancer som Isil kommer inte att bli lätt och det kommer inte gå snabbt, sa Obama under ett tal i Charlotte, North Carolina, enligt tidningen.

– Nu försöker vi bygga en koalition som ska ta kriget mot de här barbariska terroristerna.

Obama sa under talet att en gemensam internationell insats kan slå ut Islamiska staten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: