Reinfeldt om sitt nya liv – vill skriva en bok

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: PETER VAN DEN BERG

NYHETER

LONDON. Finnes: Skrivsugen före detta statsminister.

Sökes: Bokkontrakt.

Fredrik Reinfeldt har legat lågt den senaste månaden, men är ivrig att fortsätta jobba – och börja på sin bok.

– Jag måste bara förhandla klart ett kontrakt så att jag kan börja skriva, säger han till Aftonbladet i London.

Efter att Fredrik Reinfeldt, 49, avtackades som statsminister under sin sista partiledardebatt för en månad sedan har han inte visat sig mycket i rampljuset. Men den förre statsministern har inte legat på latsidan.

– Jag är fortfarande partiordförande och hanterar väldigt mycket av omställningen som valresultatet gav, säger han efter att han talat på Svenskt Näringslivs brittiska motsvarighet, CBI:s årliga konferens i London.

– Jag är väldigt mån om att på alla möjliga sätt kunna skapa ett utrymme för en moderatledning att komma igång på ett bra sätt för att utgöra en utmaning inför 2018.

Reinfeldt tog plats på scen i Grosvenor House på Park Lane direkt efter Storbritanniens premiärminister David Cameron. Han skämtade mycket, fick de publiken att skratta flera gånger och såg ut att trivas väl på den internationella scenen, där han talade för EU-kritiska britter om unionens fördelar.

– Det är väldigt viktigt att vara här och påverka en mer pro-europeisk agenda inför vad som inom ett par år kan komma att vara en väldigt viktig folkomröstning, säger han.

Slutar i riksdagen inom kort

Han säger att han ”inom den närmaste tiden” kommer att lämna sin riksdagsplats, men får se när det blir. Att stanna tills nästa höst och därmed kunna få pension livet ut, vilket skulle kunna innebära drygt fyra miljoner kronor, är inget Reinfeldt är intresserad av.

– Nej nej, nu sade jag till riksdagen i min sista partiledardebatt att jag med min syn på arbetet bara är hälften in i mitt arbetsliv, så det är arbete jag ser framför mig och inte något annat.

Reinfeldt, som säger att han kunnat ta några lördagar ledigt sedan han klev av som Moderaternas partiledare, öppnar upp för jobb både internationellt och i Sverige. Men först jagar han ett förlag som kan ge ut hans bok.

– Det jag hoppas kunna göra är att försöka få kontrakt på en bok som jag gärna vill skriva om mina många erfarenheter.

Hur långt har du kommit i skrivandet?

– Jag har i alla fall det på min radar över saker som jag nu ska göra, men jag måste först förhandla klart något (kontrakt). Sedan tycker jag att det är viktigt att försöka att hålla igång ett kontaktnät och vara här och prata. Det finns många arenor för att prata om svenska erfarenheter men också för att ha synpunkter och försöka påverka den utveckling som Europa tar framåt.

Publicerad: