Kina hackade amerikanska posten

Av: Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:

Kinesiska statliga hackare anklagas för att ha tagit sig in i den amerikanska postens datornätverk, enligt Washington Post.

I intrånget ska de bland annat ha kommit över de anställdas socialförsäkringsnummer.

– De letar efter stora mängder data om statsanställda, säger en expert till tidningen.

Trots ihärdiga förnekanden om att landet ägnar sig åt it-brottslighet så kan intrången i United States Postal Services personalregister kopplas till Kina, enligt Washington Post.

– Intrånget utfördes av en sofistikerad aktör som inte verkar vara intresserad av identitetsstöld eller kreditkortsbedrägerier, säger David Partenheimer, talesperson för amerikanska posten till Washington Post.

Enligt honom kan namn, födelsedatum, socialförsäkringsnummer, adresser, nödfallskontakter och annan information blottats i attacken.

Frågor om cybersäkerhet dryftas numera varje gång företrädare för Kina och USA träffas.

Stora mängder data

Det är oklart vilken nytta kinesiska myndigheter skulle ha av stora mängder data om anställda vid posten i USA, men Washington Post har talat med experter som menar att det kan finnas okända poänger med det som kallas för big data, stora mängder data.

– De letar efter stora mängder data om statsanställda. För kineserna är det förmodligen ett sätt att hålla koll på amerikanska medborgare för kontraintelligens- och rekryteringssyften, säger James A. Lewis vid Center for Strategic and International Studies till Washington Post.

Och nu kan USA slå tillbaka på samma område.

"Förnedra och bestraffa"

– Det är helt lämpligt för oss att göra allt vi kan för att förnedra och bestraffa kineserna om de är inne i våra system, oavsett om vi är i deras eller inte, säger Stewart A. Baker, före detta medlem i Nationella säkerhetsrådets ledning.

Han säger till Washington Post att USA, Ryssland och andra länder är mycket mer försiktiga när de ägnar sig åt liknande spionage.

– Det är bara kineserna som tror att det inte finns några konsekvenser i att åka fast, säger han.

Publicerad: