Över 13 000 lärare har hakat på hans trend

NYHETER

På Västangårdskolan i Umeå håller Micael Hermansson en mikrolektion varje dag. Grej-of-the-day. Det kan handla om vilket spännande ämne som helst. I går var ämnet kriget i Syrien.

– Jag ville att eleverna ska gå hem och känna att de lärt sig något varje dag, säger Micael Hermansson.

För sex år sedan började Micael Hermansson med Grej-of-the-day på Västangårdskolan i Umeå. Det handlar om små mikrolektioner på åtta till tio minuter varje morgon.

– Jag var lite less på att elever gick hem ibland och svarade inget särskilt på frågan om vad de lärt sig i dag. Så det skulle bli en slags kunskapsgaranti. Någonting som man garanterat lärt sig varje dag, säger Micael Hermansson.

Vill samla in pengar

I går var dagens grej-of-the-day kriget i Syrien, på grund av Aftonbladets och UNHCRs satsning #jagbryrmig som uppmärksammar att kriget nu rasat i fyra år. Micael Hermansson berättade för klassen var Syrien ligger, hur flaggan ser ut, vad huvudstaden heter, kort om landets historik och sen gick han in på det våldsamma kriget och de som drabbas. Han pratade om hur många som är på flykt och vad det innebär.

– Vi pratade om vilka saker som flyktingar kan behöva och framförallt vad vi på Västangård kan göra för de som är på flykt. Nu pratar vi om att anordna ett disco eller ett kafé för att samla in pengar. Eller om att panta burkar.

”Mycket pengar”

Brainstormningen är i fullgång på Västangårdskolan efter Syrienlektionen. Lärare, elever och föräldrar vill alla hjälpa till. I höstas samlade klassen in 2000 kronor till en romsk familj genom att panta burkar. Nu funderar klassen på om de ska göra samma sak igen och dessutom utmana andra skolor runt om i landet att samla in pengar till Syrienflyktingarna.

– Vi sitter just nu och filar på om vi ska gå ut med en sådan utmaning. Att lägga ut det på Facebook och skriva, det här gör vi på Västangård, vad gör ni? Jag tänker 2000 spänn gånger 5000 skolor i Sverige, det är oerhört mycket pengar.

”Lär sig nya saker”

Irma Hultdin är elev på Västangårdskolan och intervjuas i tv-klippet om vad som är så bra med Grej-of-the-day.

– Det är väldigt kul eftersom man får lära sig nya saker varje dag och sen så är det inte typ som en mattelektion för det är olika saker.

Micael Hermansson tror att konceptet Grej-of-the-day skulle fungera i alla sammanhang och är glad att det börjar sprida sig.

– Som vuxen hade jag gärna haft en grej-of-the-day varje morgon. Det finns få saker som är så tillfredsställande att känna att man lär sig en ny sak, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM