Ho-hotfull terroruggla fångades

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
”Terrorugglan” i Purmerend, Holland. Bilden är tagen i februari 2015.
Foto: JACOB JORRITSAM
”Terrorugglan” i Purmerend, Holland. Bilden är tagen i februari 2015.

Nu är det slut på de tysta attackerna från ovan.

Ugglan som länge terroriserat en stad i Nederländerna har fångats in.

I Purmerend två mil norr om Amsterdam har medborgare gått med paraplyer i händerna om nätterna, men inte på grund av regn utan som skydd mot en stor och aggressiv fågel.

Berguven, som i staden fått den föga smickrande smeknamnet "terrorugglan", ska ha attackerat över 50 människor under det senaste året.

Folk har hållit sig hemma av rädsla för att attackeras från ovan. Kommunen har också uppmanat dem att beväpna sig med paraplyer. Men nu ho-hoppas invånarna, varav flera behövt sys ihop efter ugglans attacker, att mardrömmen är över.

”Tvungna att göra något”

Kommunen i Purmerend bekräftar att en så kallad falkenerare lyckats fånga in ugglan, att den inte är skadad och att man letar efter en lämplig plats att föra den till.

– Du vill helst låta en sådan magnifik best vara ifred. Men å andra sidan kunde inte den här situationen fortsätta. Vi var tvungna att göra något, säger Mario Hegger, ledamot i Purmerends kommunfullmäktige enligt AFP.

Eftersom ugglan är skyddad krävdes det specialtillstånd för att få fånga in den. Experter på ugglor spekulerar nu om att "terrorugglan" ska ha vuxit upp i fångenskap och därför kan ha associerat människor med mat. Eller att den har mer hormoner än normalt.

Publicerad: