Man gripen - kan ha kopplingar till attentaten

Av: Kenan Habul, Eric Emanuelsson, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 69

En ung man har gripits efter en massiv polisinsats i Österbro - bara några hundra meter i från platsen där den första terrorattacken ägde rum i går.

– Polisen omringade mannen och höll ner honom på marken, säger svenska Linnea, som bor i närheten, till Aftonbladet.

Köpenhamnspolisen vill inte bekräfta om gripandet har med terrordådet att göra.

Det var vid halv 11-tiden på söndagsförmiddagen som en massiv polisinsats inleddes i området Österbro i Köpenhamn.

Aftonbladet har pratat med Linnea som bor i närheten:

– Jag satt och åt frukost i min lägenhet när jag såg hur poliser sprang på gatan med dragna vapen, säger hon.

Beväpnade med automatvapen

Poliserna smög fram till ett flerfamiljshus, hoppade över ett par buskar och hukade sig för att inte synas. Tio minuter senare kom en polisbil och en svart skåpbil körandes lite längre fram på gatan för att assistera poliserna.

– Poliserna från skåpbilen hade masker och skyddsvästar och de gick i grupp med automatvapen. Det var som att de väntade på någon, säger Linnea.

Kort därpå kom en man gående lite längre ner på gatan. Linnea såg hur fyra svarta skåpbilar körde fram och omringade mannen.

– Poliserna tar ner honom på marken och håller honom där några minuter och sedan för de bort honom, säger hon till Aftonbladet.

Beslagtagit dator och hårddisk

Den danska tidningen Ekstra Bladet rapporterar också om att en ung man ska ha gripits i Österbro under förmiddagen. Vid 13-tiden rapporterar tidningen vidare att polisen har gått in i en lägenhet i området och kommit ut med en dator och en hårddisk, men också med något som enligt tidningens reporter på plats tycks vara kemikalier. Det är fortfarande oklart om den unge man som greps har en koppling till lägenheten. Flera poliser med skottsäkra västar ska vara på plats.

”Vill inte kommentera”

Steen Hansen, på Köpenhamnspolisens kommunikationsenhet, vill inte uppge om gripandet har någon koppling till terrordåden.
– Vi håller på att jobba med den här saken på flera ställen i Köpenhamn och vill inte kommentera vad vi gör. Det är också annat polisarbete som händer i Köpenhamn, säger han till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Men vi har inget banbrytande gripande som är relaterat till händelsen (terrordåden).
Steen Hansen berättar att polisen nu bland annat försöker följa i gärningsmannens spår. Dessutom görs en rad andra insatser, bland annat husrannsakningar på flera ställen.

Publicerad: