Uppgifter: Omfattande plundring vid vraket

1 av 17 | Foto: REUTERS
Bagage syns i närheten av platsen där Boeing-planet kraschade i Ukraina.

avMartin Nilsson

NYHETER

Telefonsamtal besvaras.

Pengar försvinner från konton.

Fler och fler vittnesmål om plundring kommer nu från anhöriga till passagerarna ombord på MH17.

Vrakdelarna från det nedskjutna MH17 är spridda över ett stort område.

Redan tidigt kom uppgifter om att pro-ryska rebeller gått igenom passagerarnas tillhörigheter och stulit allt från smycken till kreditkort.

Nu träder flera anhöriga till de 298 människorna ombord fram och vittnar om att telefonsamtal har besvarats och att pengar försvunnit från konton.

Shane Hattingh, vars svåger Reine Dalziel var en av passagerarna, berättar för CNN att familjen sett hur Dalziels kontokort använts efter kraschen.

– Människor missbrukar det i Ukraina, säger han.

Enligt den holländska tidningen De Telegraaf har andra anhöriga i desperation ringt till mobiltelefoner tillhörande offer ombord på MH17 - och fått svar av personer som brutit på ryska.

Tar ring från lik

På en videosekvens, publicerad av Daily Mail, syns en uniformerad man avlägsna vad som ser ut att vara en ring från död människa bland vrakdelarna.

I ett skriftligt meddelande, som undertecknats av rebellledaren Strelkov och fotograferades tidigare i veckan, uppmanas människor att lämna in smycken, klockor och andra värdeföremål som tagits från kroppar till "Donetsk-republikens försvarsfond" innan den 23 juli.

Meddelandets äkthet har inte kunnat bekräftats, men om det stämmer ger det ytterligare bränsle till anklagelserna om organiserad plundring, skriver Daily Mail.

Skickar militärpoliser

Uppgifterna om plundring har väckt vrede i både Ukraina och i övriga världen. Den ukrainska inrikesministerns rådgivare Anton Gerashchenko anklagar rebellerna för omfattande stölder och hävdar att rebeller stulit allt från smycken till mobiltelefoner.

I går meddelar Nederländerna att man kommer att skicka 40 icke beväpnade militärpoliser till Ukraina för att skydda tillhörigheter och säkerställa ordningen vid nedslagsplatsen, uppger AP.