Efter värmen: nu kommer åsksmockan

avIda Persson

1 av 8
Madeleine Sjölund, 21, från Vänersborg hade samlats med släkten för att äta middag i stugan i Sikhall, några mil utanför stan.

Från sol och klistrig sommarvärme - till hagel och blixtkaos.

Under lördagen byttes extremhettan mot kraftiga åskväder på flera platser i landet.

Madeleine Sjölund, 21, hamnade mitt i ovädret i stugan utanför Vänersborg.

– Det är det sjukaste väder jag har upplevt.

Precis när svenskarna hade funnit sig till rätta i brassestolarna kom nästa väderchock.

Under eftermiddagen och kvällen har kraftiga värmeåskväder och skyfall dragit över Götaland. Blixtar, hagel och översvämningar har orsakat problem i trafiken och 7 000 Vattenfallkunder i Västra Götaland stod under eftermiddagen utan ström. Vid 19-tiden var siffran nere på 1 000.

Blixtovädret gjorde en tjuvstart på lördagsmorgonen då den troligen orsakade brand i en skola i Kiruna. I Ytterby startade en brand i ett bostadshus efter att en blixt slagit ned. Även Borås, Värnamo och Trollhättan har haft kraftiga blixtoväder.

I Floda utanför Göteborg orsakades översvämningar av ett kraftigt regnoväder på lördagseftermiddagen. En bil fick bogseras från en biltunnel efter att den täckts till hälften med vatten. David Nordström var ute på sjön och badade när ovädret startade.

– Det började blixtra så vi stack direkt till bilen. Jag blev chockad när jag kom in och såg hur mycket vatten som låg på gatorna, säger han.

”Var helt sjukt”

Madeleine Sjölund, 21, från Vänersborg hade samlats med släkten för att äta middag i stugan i Sikhall, några mil utanför stan.

– Vi satt och åt i det jättefina vädret när vi kände att det började blåsa lite, vi skojade att ”nu kommer stormen”, säger Madeleine.

Sen började porslinet, besticken och inredning på verandan flyga omkring i stormvindarna. Madeleine berättar att solskydden flög som drinkparasoll

– Det var helt sjukt, parasollerna flög i väg och det störtregnade. Det var som att vi var precis mitt i en tromb, säger Madeleine.

Och hennes pappa Göran som lyckade fånga delar av kaoset på bild berättar att ovädret knäckte tio träd på tomten.

– Det var totalt kaos, säger han.

”Mycket regn på kort tid”

Under natten rör sig ovädret uppåt och på söndagen tros även Svealand och Norrland drabbas av kraftig åska och hagel.

– Vi har ett område med kraftig åska som blommade upp över Småland och som fortsätter nordväst. Kraftiga uppvindar kyler av luften och gör att det bildas iskristaller i molnen. Jag skulle inte bli förvånad om vi får hagel, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Högtrycket som gett soligt och varmt väder de senaste dagarna förskjuts österut mot Ryssland och vindar från söder i samband med kraftiga skurar gör att temperaturerna sjunker ordentligt.

– Temperaturerna i Jönköping och Kronoberg har redan sjunkit till under 20-strecket. Vi kan också se kraftig nederbörd, vindbyar och mycket regn på kort tid.

Det ostadiga vädret håller i sig in i nästa vecka, enligt Lovisa Andersson.

– Högtrycket har gett vika, så är det. Vi går mot ostadigare väder i hela landet generellt.

Klass 1-varning

Men det är fortfarande relativt varmt. Den extrema högsommarvärmen på över 30 grader försvinner men det går fortfarande att tala om sommartemperaturer.

– Det ligger på 25 grader på flera håll.

De senaste dagarnas hetta kan vara anledningen till det extrema väderombytet. Högtrycket skapar varm och fuktig luft - som i sin tur leder till åskoväder.

– Under sommarmånaderna förekommer mycket vattenånga i luften. Det är just vattenånga som behövs för att åska ska uppstå. Det finns helt enkelt förutsättningar för ordentliga oväder just nu.

SMHI gick på lördagen ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götaland, Halland och Jönköping. De uppmanar alla som befinner sig i områdena att hålla sig inomhus under åskovädren.