Viktigt bryta IS psykolgiska övertag

NYHETER

President Obamas taktik verkar ha fungerat. USA:s bombningar har drivit tillbaka Islamiska statens, IS, krigare på flera fronter.

Framgångarna är viktiga för att försöka bryta islamisterna psykologiska övertag.

De senaste veckorna och månaderna har gruppen framstått som närmast oövervinnlig när de på kort tid intagit stora delar av norra Irak.

Motståndarna skrämdes på flykt av de rykten om IS brutalitet som gruppen själva varit duktiga på att sprida. Detta trots att gruppen inte består av mer än runt 10 000 soldater. Även om de fick och får stöd från sunnimuslimska milisgrupper i Irak står deras framgångar på slagfältet inte i proportion till deras storlek.

Men skräcken för IS verkar i många fall ha gjort jobbet åt dem.

Först i och med de amerikanska bombningarna har islamiska statens framfart stoppats. Bombningar räcker inte för att besegra IS men i just det här fallet har de uppenbarligen varit effektiva.

IS ser inte längre ut att vara något omedelbart hot mot de kurdkontrollerade områdena i norra Irak och framförallt inte mot "huvudstaden" Erbil.

Folkmord

Åtminstone USA och Storbritannien har hissat flaggan för att det inte längre finns någon akut risk för ett folkmord på de yazidier som flydde upp i bergen från ett antal kristna städer när IS attackerade.

Bombningarna har gett kurderna och internationella hjälporganisationer möjligheter att undsätta flyktingarna.

I dag har irakiska och kurdiska styrkor lyckats återta landets största damm från IS.

Sammantaget är detta de första framgångarna för Irak sedan IS på allvar inledde sin offensiv under försommaren. Militärstrategiskt är de viktiga men även ur andra aspekter.

Det gäller för Iraks regering, kurderna och omvärlden att bryta Islamiska statens psykologiska övertag. Genom att visa att de inte är omöjliga att besegra dämpas befolkningens och de egna soldaternas rädsla för IS.

Benen på ryggen

Nästa gång IS attackerar är chansen större att de irakiska styrkorna vågar stanna och slåss istället för att lägga benen på ryggen.

Förmodligen sjunker IS status även hos de jihadister som söker sig till Syrien för att slåss.

Att IS framfart nu verkar ha hejdats är positivt men det viktigaste återstår för Iraks regering och deras allierade. Att se till att det kalifat som IS utropat i de områden man kontrollerar inte blir permanent.

En radikal islamistisk stat hotar att bryta sönder Irak som land och ytterligare underblåsa de sekteristiska motsättningarna i regionen.

Dessutom finns en stor risk att en islamistisk statsbildning blir en fristad för terrorister från hela världen som vill slå till mot mål i väst. Vilket på ett sätt blir lättare för IS än för al-Qaida eftersom flera tusen av dem som strider för gruppen har europeiska pass.

Bomba Syrien

Nästa steg för omvärlden att fundera på blir hur man ska hantera IS i Syrien. Där har de senaste året ostört upprättat kontroll över staden Raqqa med omnejd. Det var den framgången som lade grunden för deras offensiv i Irak. IS har de senaste dagarna nått nya framgångar på slagsfältet i Syrien.

De av västvärlden stödda rebellerna har inte varit sena med att vädja till USA och andra att genomföra flygbombningar mot IS även i Syrien.

Hittills har Obama vägrat av rädsla för att bli indragen i ett sekteristiskt inbördeskrig utan slut. Ändrar han sig hamnar väst i den märkliga situationen att man indirekt hamnar på samma sida i konflikten som diktator Bashar al-Assad.