Mordet på Boris Nemtsov

Mordet på Boris Nemtsov spelades in

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Den ryska oppositionsledaren Boris Nemtsov, 55, sköts till döds i centrala Moskva i fredags kväll.

Hans mördare har ännu inte gripits.

Filmklipp från en väderkamera visar hela förloppet och kan ge nya spår.

Två personer ses i det springa från brottsplatsen.

Det exakta klockslaget för när Boris Nemtsov, ledare för oppositionella Partiet för folkets frihet och uttalad Putinkritiker, sköts till döds i fredagskväll är inte helt klarlagt. Vem eller vilka som sköt honom och varför, det är inte heller känt.

En väderkamera som täcker den bro där Nemtsov sköts till döds visar dock hela förloppet. Kvaliteten är dålig men enligt den ryska tv-kanalen TVC som publicerat videon syns Nemtsov och hans kvinnliga sällskap gå över bron.

Ett långsamt körande arbetsfordon kommer ikapp paret och täcker dem från kameran. Kort efteråt springer en person fram och ut på vägen där hen ser ut att stanna en bil som sedan kör därifrån.

Två springer därifrån

Arbetsfordonet fortsätter förbi paret men stannar en bit fram. En person som tros vara Nemtsovs sällskap går fram till fordonet varpå en förbipasserande också springer fram till det för att sedan återvända till platsen där Nemtsov sköts.

En bil ses kort stanna till vid arbetsfordonet för att sedan lämna. Personen som tros vara kvinnan återvänder till Nemtsov samtidigt som fordonet kör iväg. Två minuter senare stannar en bil till på platsen och kort efteråt ses två personer springa bort och ser sedan ut att svänga ned på en trappa ned från bron. I samband med detta saktar ytterligare en bil in vid den den som nyss stannar, varpå båda sedan kör därifrån och personen som antas vara kvinnan lämnas ensam på platsen.

Fem minuter senare anländer den första polisbilen till platsen.

'Verkar vara planerat'

Exakt vad som händer vid de olika händelserna i filmklippet går inte att urskilja, men det är sedan tidigare känt att Boris Nemtsov sköts med fyra skott. Dessa avlossades med en halvautomatisk pistol av märket Makarov, tillsammans med ytterligare fyra skott, enligt utredningsledare. Sex patronhylsor har hittats på brottsplatsen, vissa från olika tillverkare, rapporterar bland annat den engelskspråkiga nättidningen Meduza.

Experter menar att mordet verkar planerat och att gärningsmännen haft koll på vilken väg Nemtsov skulle gå. Även Rysslands president Vladimir Putin menar att mordet är planerat.

Den kvinna som gick tillsammans med Nemtsov tros vara Anna Duritskaya, hans flickvän. Hon skadades inte i attacken och togs in till förhör av polis. Det var under natten mot söndag inte känt var hon då befann sig eller vad hon sagt till polisen.

Spårat registreringsnummer

Polisen gick tidigt ut med en efterlysning på en vit Ford Focus och/eller en Ford Mondeo. Enligt källor till ryska medier lyckades polisen i Moskva identifiera bilens registreringsnummer. Tidigt på lördagseftermiddagen hittades den misstänkta bilen, inte långt från brottsplatsen.

Enligt uppgifter i ryska medier ska nummerskyltarna vara registrerade i delrepubliken Ingusjien i södra Ryssland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Boris Nemtsov

Boris Nemtsov

Moskva

Ryssland

Vladimir Putin

Anna Duritskaja

Partiet för folkets frihet