Stort protestmöte mot Benjamin Netanyahu

1 av 2 | Foto: Tusentals slöt upp vid mötet i Tel Aviv
NYHETER

Tiotusentals israeler protesterade på lördagen mot premiärminister Benjamin Netanyahu.

Bland talarna fanns en tidigare Mossad-chef.

– Vi har en ledare som bara utkämpar en kampanj, den för hans egna politiska överlevnad, säger Meir Dagan, enligt International Business Times.

Flera amerikanska och israeliska medier rapporterar om det store protestmötet i Tel Aviv. På lördagskvällen samlades uppskattningsvis 40 000 israeler för att visa sitt missnöje med Netanyahu styre, rapporterar bland andra Times of Israel.

Bland talarna fanns flera som tidigare tillhört den israeliska säkerhetstjänsten, Mossad. De uttryckte frän kritik mot Netanyahu och den sittande regeringen. Flera av dem nämnde att Israel går mot ett ”Apartheid-system” och en uppdelning, istället för att försöka få till en fredsprocess.

Den tidigare Mossad-chefen Meir Dagan menade att Netanyahu styre varit historiskt dåligt.

– Israel är ett land omringat av fiender, men de skrämmer oss inte. Jag är rädd för vårt ledarskap [...] Jag är rädd för försiktighet och dödläge, men framförallt är jag rädd för krisen i ledarskapet, en ledarskapskris som är den värsta vi någonsin haft, sa han i sitt tal enligt tidningen Haaretz.

”Regeringsbyte är målet”

Premiärministerns parti Likud säger i ett uttalande att mötet var arrangerat den israeliska vänstern och sponsrat med mångmiljonbelopp från utlandet.

”Målet är att byta ut den nationalistiska Likudregeringen som styrs av Netanyahu mot en vänsterregering som kommer styras av arabiska partier”, skriver regeringspartiet i uttalandet.

Mötet ägde rum 10 dagar innan Israel går till val för att tillsätta platserna i Knesset, det israeliska parlamentet, den 17 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Mossad