Romson värvade knarkdömd man

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin har vetat om att topptjänstemannen på riksdagskansliet har dömts för narkotikasmuggling.

Tjänstemannen själv vägrar prata med Aftonbladet i kväll.

Men hans chef, statssekreterare Per Ängquist, (MP), tar honom i försvar:

– Några arga samtal blir det säkert. Men jag står för mitt beslut att anställa honom, säger han till Aftonbladet.

Mannen, som dömdes för narkotikasmugglingen för två år sedan, fick toppjobbet i  regeringskansliet efter regeringsskiftet i år.

Regeringstjänstemannens knarkköp avslöjades av tullen när de öppnade ett brev som var adresserat till hans bostadsadress. Brevet innehöll drygt 40 gram narkotikaklassade svampar.

I polisförhöret, för två år sedan, sa mannen att han inte minns beställningen eftersom han var så berusad vid tillfället. I förhör berättade han att han inte ens använder droger.

Villkorlig dom

Mannen, som erkände brottet, fick villkorlig dom i kombination med samhällstjänst i 75 timmar.

I domen stod det bland annat "att XXX lever under ordnade förhållanden med fast arbete och en god social situation. Det finns anledning att anta att det inträffade var en engångsföreteelse".

Tidningen Expressen var tidigare i dag först med avslöjandet.

– Jag ångrar det enormt mycket, sa mannen till Aftonbladet för två år sedan när åtalet väcktes.

I samband med det hoppade han av sitt förtroendeuppdrag.

– Jag var ändå på väg att lämna politiken. Nu har jag inga förtroendeuppdrag längre, sa mannen för två år sedan.

Men han gjorde comeback och hade ett tungt uppdrag för Miljöpartiet under valrörelsen.

Fridolin: "Fullt förtroende"

Åsa Romson har, enligt sin pressekreterare, inte möjlighet att kommentera händelsen men hennes språkrörskollega Gustav Fridolin (MP) skriver i ett sms till Aftonbladet att han inte har någon anledning att misstro att personen i fråga ångrar sitt brott.

– Jag har fullt förtroende för chefen för vårt samordningskansli Per Ängquist som ansvarar för våra rekryteringar och för regeringskansliets rutiner för säkerhetsklassning av alla medarbetare.

Han fortsätter med att kommentera den knarkdömde medarbetaren:

– Han hade informerat om sitt brott, det är sonat och har redan tidigare varit omskrivet i media i samband med att dom föll.

Chefen: "Språkrören har vetat"

När Aftonbladet når topptjänstemannen vill han inte kommentera knarkdomen.

– Ni får prata med statssekreterare Per Ängquist som har anställt mig, säger han.

Ängquist säger till Aftonbladet att beslutet om att anställa mannen var hans eget. Och att han visste både om knarksmugglingsdomen och att hans medarbetare även dömdes 2008 för skadegörelse till dagsböter. Han var "kraftigt påverkad av både alkohol och cannabis", som han beskrev det själv.

– Det är allvarliga brott. Men han har varit helt öppen mot mig. Han har erkänt, han ångrar det djupt och han har sonat sitt brott, säger Per Ängquist till Aftonbladet.

Språkrören har vetat om historien och de har varit medvetna om att den skulle nå media, enligt Ängquist.

– Det är klart att de visste att det skulle komma ut. De har förtroende för mig och de beslut som jag fattar kring anställningarna i samordningskansliet som jag är chef för.

Per Ängquist vill inte spekulera i hur den här skandalen påverkar Miljöpartiet och regeringsarbetet.

Om han riskerar att få en utskällning av språkrören eller vilka andra konsekvenser som är att vänta för hans del, vill Ängquist inte heller sia om.

– Några arga samtal det blir det säkert. Det blir det vad man än gör. Men jag är beredd att ta de samtalen. Jag står för de besluten som jag har tagit. Det är upp till andra att bedöma, men det är jag alldeles övertygad om att jag får sitta kvar, säger han till Aftonbladet.

Publisert: