Den svenska regeringen erkänner staten Palestina "inom kort"

avPär Karlsson, TT

NYHETER

Inom kort planerar den svenska regeringen att erkänna staten Palestina.

Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) efter utrikesnämndens möte i dag.

– Vi vill se till att få två mindre ojämlika parter så att vi kan få en riktig förhandling som leder fram till en tvåstatslösning, säger han till TT.

När Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen meddelade han att Sverige skulle erkänna staten Palestina som en självständig stat. Beskedet väckte stor uppmärksamhet internationellt och både hyllades och kritiserades från olika håll.

När utrikesnämnden i dag träffades meddelade statsministern att det formella regeringsbeslutet om erkännandet skulle komma "inom kort".

– Vi vill se till att få två mindre ojämlika parter så att vi kan få en riktig förhandling som leder fram till en tvåstatslösning. Tiden håller på att rinna ut. Den hittillsvarande strategin har inte varit lyckad, nu gäller det att göra något annat, säger han till TT.

Kritik från oppositionen

Från den borgerliga oppositionen är man kritisk.

– Från Moderaternas sida har vi varit kritiska till hur regeringen har handlagt hela det här ärendet. Vi är för en tvåstatslösning, men att på det här sättet gå ut till övriga världen utan att informera de politiska partierna innan man har samlat utrikesnämnden, det är ett brott mot de konstitutionella regler vi har, säger Karin Enström, Moderaternas representant i utrikesnämnden till TT.

Björklund: "Det är förhastat"

FP-ledaren Jan Björklund:

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat. Sverige har uppfattats som att ha en balanserad hållning mellan Israel och Palestina under mycket lång tid, både under Göran Perssons och Anna Lindhs tid och under Alliansregeringen. Nu kommer Sverige att uppfattas som att ta ställning för den ena parten, säger Björklund till TT.