”Islamiska staten slits itu från insidan”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Soldater från Islamiska staten, IS, håller parad i den ockuperade staden Raqqa i norra Syrien.

NYHETER

Inre stridigheter, avhopp och motgångar på slagfälten. Senast i dag tog Iraks armé tillbaka en viktig stad nära Tikrit.

Terrorsekten Islamiska staten visar tecken på inre slitningar.

– Vi ser ett misslyckande i IS centrala lärosats, att ena folk från olika håll under kalifatet, säger Lina Khatib, chef över forskningscentret Carnegie Middle East Center.

Den USA-ledda koalitionen fortsätter att bomba IS-mål från luften i både Irak och Syrien, kurdiska Peshmerga möter terrorsekten nere på marken och på tisdagen rapporterade källor inom den irakiska armén att de tagit tillbaka den strategiskt viktiga staden al-Alam i Tikrits norra utkanter. Slaget om Tikrit ses som en nödvändig del i den irakiska arméns massiva våroffensiv för att ta tillbaka staden Mosul från IS. Tikrit har varit kontrollerat av IS sedan förra sommaren.

Men den extremistiska terroristgruppens välde och självutnämnda kalifat hotas inte bara utifrån. De största hoten kommer inifrån.

Rapporter gör gällande att det uppstått spänningar mellan lokala krigare och de som kommit från andra länder. IS ska behandla de två grupperna ojämlikt. Krigare som kommer från bland annat Europa ges högre "lön" och får bo inne i städer, där flygangrepp från USA-koalitionen är sällsynta på grund av risken för civila dödsfall. Syriska IS-krigare tvingas däremot bo i posteringar utanför städerna som är mer utsatta för anfall, berättar en IS-kritisk aktivist till Washington Post.

Vägrade lyda order

Motsättningarna mellan grupperna ska ha lett till högljudda gräl i staden Abu Kamal, där aktivisten bor. I ett sådant gräl ska syriska IS-män vägrat att lyda order från ett befäl från Kuwait, gällande förflyttning till en frontlinje i Irak.

En liknande händelse i Irak utspelade sig mellan lokala krigare och tjetjenska sympatisörer. De senare ville bege sig till Syrien och de irakiska männen blev rädda att bli lämnade ensamma och en strid mellan grupperna ska ha uppstått.

Avrättar sina egna

Ett annat tecken på att IS kan hålla på att tappa sitt järngrepp är att många anhängare från utlandet verkar fly, eller försöka fly, från sekten.

Förra månaden hittades mellan 30 och 40 mördade män i en stadsdel av Raqqa, IS starkaste fäste i det självutnämnda kalifatet. Teorin är att kropparna tillhört en grupp IS-krigare, främst från Asien, som försökt fly från staden men upptäckts, enligt aktivistgruppen Raqqa Is Being Slaughtered Silently, som övervakar och rapporterar om IS inifrån Syrien.

IS har nyligen också förbjudit persontransporter som inte har tillstånd och att de offentliga avrättningar som varit en del av gruppens extrema tolkning av Islam nu också använts som straff mot egna medlemmar, enligt det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Förlorar vid tre fronter

Utöver de interna problemet har IS förlorat tidigare erövrade landområden i både Syrien och Irak. Det gör att gruppens bild av att vara ostoppbar kommit på skam.

IS möter motstånd vid tre separata fronter: i norra Syrien och norra Irak av kurdiska peshmergatrupper och i centrala Irak av landets armé och shiitiska krigare.

Utöver förlusterna av land har tusentals av IS krigare stupat i stridigheterna. Uppskattningsvis 20 000 utländska krigare och ett okänt antal syrier och irakier har dött. Dessutom menar amerikanska Pentagon att 8 500 IS-krigare dödats i koalitionens luftanfall.

Förlusterna har gjort att IS nu har svårare att rekrytera krigare lokalt. Däremot har man lyckats att övertyga allt fler barn att ansluta sig till sekten, enligt en affärsman i Raqqa vars vänner nyligen fått bud om att deras 15-åriga son dödats vid fronten, enligt Washington Post.

Struntar i sin befolkning

Vid sidan om att Islamiska statens grepp om landområden och sina medlemmar eventuellt börjar slinta, så vacklar man också i sin ambition att fungera som stat.

I en annan artikel av Washington Post beskriver tidningen hur förutsättningarna för de människor som bor i områden kontrollerade av IS blir allt mer svåra. Terrorsekten riktar det mesta av sin energi, och sina pengar, mot sina motståndare och striderna mot dem. Mindre uppmärksamhet ges till sådant som är livsviktiga delar i vilken stat som helst. Priser på mat och andra nödvändigheter skjuter i höjden, mediciner är en bristvara och den allmänna servicen till invånare är överlag bristfällig.

”Livet är dött”

En journalist i som lever i den av IS ockuperade staden Mosul i norra Irak berättar hur vattnet blivit odrickbart på grund av att tillgången på klor är slut. Tillståndet gör att hepatit och andra sjukdomar sprider sig.

– Livet i staden är nästan dött och det är som att vi lever i ett gigantiskt fängelse, säger journalisten som pratat med Washington Post med villkoret att han får vara anonym.

Och i IS självutnämnda huvudstad Raqqa är vatten och elektricitet bara tillgängligt under tre till fyra timmar per dag. Sopor ligger i högar runt om i staden och de allra fattigaste tvingas leva på den lilla mat som delas ut. Samtidigt visar bilder som IS själva lagt ut på sociala medier på hur utländska soldater äter sig mätta.

Publicerad: