Karl-Petter Thorwaldsson

LO-basen sågar politikerna: Äventyrar Sveriges framtid

avAnette Holmqvist

Thorwaldsson kräver snabb lösning på budgetknuten

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Karl-Petter Thorwaldsson

Nu ryter LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till emot politikernas budgetagerande.

Han svingar både mot regeringen och oppositionen, som han menar äventyrar svenska jobb och investeringar.

– Det här handlar inte om ett politiskt spel, Sverige kan stå inför en mycket, mycket allvarlig kris redan i nästa vecka.

Nästa vecka kan Sverigedemokraterna fälla S/MP-regeringens första budget, vilket hotar att utlösa en regeringskris. Partiet är vågmästare och har därmed makten att avgöra vilket blocks förslag som går genom, då Alliansen hela tiden sagt att man kommer att rösta för sitt eget alternativ. SD kan också välja att lägga ned sina röster i den slutliga omröstningen, vilket skulle rädda regeringen.

Så här långt är det dock oklart hur SD kommer att agera.

"Barnsligt agerande"

En som inte längre orkar se på när politikerna träter är Karl-Petter Thorwaldsson, förbundsordförande i LO med cirka 1,5 miljoner medlemmar. Han sågar politikerna och menar att de nu måste lämna lekstugan – och sätta sig ned och förhandla fram en lösning.

– Det är väldigt tydligt att Sverige inte kommer loss, vi fastnar i låg tillväxt och det är en stor risk att vi får följa med Tyskland neråt i konjunkturen de kommande åren. Att i det läget kasta ut Sverige i en regeringskris vore det mest korkade vi kunde göra, säger LO-basen.

Ansvaret för att lösa knuten menar han ligger på såväl regeringen och statsminister Stefan Löfven (S) som oppositionspartiernas ledare.

– Det är naturligtvis alltid upp till regeringen att skapa en majoritet, men det sätt som de borgerliga och Sverigedemokraterna har agerat de senaste veckorna är ju, ja man kan bara kalla det barnsligt även om det är mycket allvarligare än så.

Investerare kan vända sig utomlands

Den risk politikerna tar, enligt Karl-Petter Thorwaldsson, är att man äventyrar Sveriges framtid i fråga om jobb och investeringar. Om signalen utåt är att Sverige saknar en politisk och ekonomisk stabilitet kan priset bli mycket högt, menar han.

– Det inte ett politiskt spel detta handlar om. Det handlar om jobben. Om att företag ska våga ta beslut och göra investeringar eller lägga dem någon annanstans i stället, som USA eller i andra europeiska länder eller Asien och då förlorar vi en väldig massa jobb och framtidsmöjligheter.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att det är bråttom att få till en lösning. Om regeringens budget faller nästa vecka är det för sent, anser han. Då går det en tydlig signal till investerare om att lägga sina satsningar någon annan stans, där det är mer stabilt.

– Det kan inte vara så himla svårt att lösa det här, trots allt är det mindre skillnader i svensk politik än i andra länder, säger han.