”Frida” blev gravid på offentlig toalett

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock

En privat och oreglerad marknad för spermadonationer har vuxit fram på nätet.

Riskerna är många, men är den enda möjligheten för ensamstående kvinnor att hitta en spermadonator i Sverige.

– Han frågar inte mig någonting, jag frågar inte honom någonting, säger "Frida" till Sveriges Radios "Kaliber".

Sedan 2003 finns möjligheten att bli gravid genom insemination i Sverige.

Men köerna till de sju kliniker i landet som erbjuder insemination med donerad sperma är långa och regelverket är krångligt.

Noggranna kontroller görs för ärftliga sjukdomar, HIV och könssjukdomar innan klinikerna ger grönt ljus.

Och för ensamstående kvinnor är det ännu olagligt att inseminera sig.

”Beredd att utsätta mig för risken”

Detta har gjort att en oreglerad marknad har växt fram på nätet, där kvinnor kan komma i kontakt med män som är villiga att donera sperma.

Sveriges Radios "Kaliber" har pratat med Frida, som egentligen heter något annat. Hon stämde möte med en anonym man på offentliga toaletter. Totalt träffades de åtta gånger på fyra månader. Mannen gjorde det han skulle, och Frida inseminerade sig direkt med en liten plastspruta på toaletten. Till slut blev hon gravid.

– Det är ändå en risk som jag var beredd att utsätta mig för. För det var enda sättet att få barn. Hade jag inte utsatt mig för den risken så hade jag inte haft den här underbara pojken idag, säger Frida till "Kaliber".

”Totalt obegripligt”

En spermadonator vid landets kliniker är anonym och har inte rätt att få veta barnets identitet. Han är därmed inte heller underhållsskyldig för barnet. Frida berättar för "Kaliber" att hon och donatorn hade ordnat det på ett liknande sätt.

– Vi hade som en tyst överenskommelse att han frågar inte mig någonting, jag frågar inte honom någonting. För han ville vara hundra procent anonym.

Överläkaren Ann Thurin Kjellberg jobbar på reproduktionsmedicinska avdelningen på Sahlgrenska i Göteborg. Hon tycker att den framväxande nätmarknaden är oroande.

– Jag är väldigt förvånad att kvinnor kan tänka sig att få kontakt med någon på nätet och inseminera sig utan att ha kollat det här med sjukdomar, det är för mig totalt obegripligt, säger hon till "Kaliber".

Publicerad: