Nyheter

20-tal exponerades för mystiskt pulver

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

MALMÖ. Ett tjugotal personer exponerades för pulvret innan polis larmades. Att så många kom i kontakt med det kunde ha undvikits. Brevet öppnades hos Skatteverket och kördes till Kronofogden.

– Pulvret upptäcktes på Skatteverket. Där stoppade man det i en platsficka och körde det till Kronofogden, säger Eva-Gun Westford, pressinformatör, Skånepolisen.

Tipsa | Aftonbladet

Fyra anställda hos Kronofogden och ett tjugotal anställda hos Skatteverket har fått sitta i karantän efter att ett vitt pulver upptäckts i ett brev. De spenderade stora delar av måndagen instängda på sina respektive arbetsplatser tills det att räddningstjänsten gick in och sanerade dem. Vid 17- tiden hade alla fått lämna lokalerna och erbjudits läkarvård.

Utsattes i onödan

Det blev ett omfattande arbete för räddningstjänsten att sanera all personal. Men det hade inte behövt bli så många. Personalen på Kronofogden utsattes för pulvret i onödan.

– Brevet öppnades maskinellt på Skatteverket under övervakning av personal. När man upptäckte ett vitt pulver stoppade man det i en plastficka och körde det till Kronofogden, säger Eva-Gun Westford, pressinformatör för Skånepolisen.

”Mänskligt att reagera så”

Först när plastfickan kom in i Kronfogdens lokaler reagerade någon och larmade

polis samt räddningstjänst. Lokalerna utrymdes och ett stort område runt om spärrades av. Den bil som hade transporterat posten inklusive pulvret fick stå kvar utanför Kronofogden eftersom den ansågs kontaminerad.

Vad tänker du om att personal på Skatteverket som upptäckte pulvret sedan placerade det i en plastficka och körde det till Kronofogden?

– Det är mänskligt att reagera så. Därför tänker jag inget speciellt om det. Vi på polisen och personal på räddningstjänsten har mer kunskap och vet därför hur man ska agera, säger Eva-Gun Westford.

Aftonbladet har sökt presstalesperson hos Skatteverket om hanteringen av pulvret men ingen har ännu varit tillgänglig.

”Komplicerat”

Vid 16:30 tiden hade Räddningstjänsten inlett en operation att avlägsna pulvret från Kronofogdens lokaler. Räddningstjänsten har mätutrustning på plats för att göra en första analys av vad vilket ämne det rör sig om.

– Det är komplicerat och kommer ta lite tid. Det är inte säkert att vår utrustning räcker till. Vi kommer även skicka det till analys, säger Gustaf Sandell, inre befäl, Räddningstjänsten syd.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: