De får Bindefelds nya stipendium

avOlof Svensson

NYHETER

Micael Bindefelds farmor och farfar lämnade 1930-talets Nazityskland. Andra släktingar mördades i Auschwitz.

Nu delas de första stipendierna i hans stiftelse till minne av Förintelsen ut.

Skådespelaren Sara Sommerfeld blir en av de första som får det.

Idén föddes efter en resa till Auschwitz med Svenska kommittén mot antisemitism för tio år sedan.

– Ingen åker ifrån Auschwitz opåverkad. Jag kände att jag verkligen ville engagera mig. Så småningom föddes idén om en stiftelse. Jag har inga egna barn, i stället blir det här något jag kan lämna efter mig, säger Micael Bindefeld.

I morgon, på 70-årsdagen av befrielsen av Auschwitz, delas de första stipendierna i "Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen" ut. Syftet är att stödja kulturella projekt som sprider berättelser med grund i Förintelsen.

Sara Sommerfeld prisas

Skådespelaren Sara Sommerfeld och fotografen och författaren Johan Romin har fått pengar för en film om Saras farmor, som överlevde Auschwitz. Fotografen Örjan Henriksson har fått pengar för bilder inifrån Auschwitz som aldrig tidigare visats.

– Undersökningar visar att kunskaper om Förintelsen är pinsamt dålig. Det vi kan göra i dag är att informera och undervisa. Det här är ett sätt att finansiera de oberättade berättelserna, säger Micael Bindefeld.

Han har själv judisk bakgrund. På 30-talet reste hans farmor och farfar från antisemitismens Tyskland till Sverige. Den övriga släkten blev kvar. De allra flesta mördades i Auschwitz.

– Jag har en nedärvd sorg som jag tror att de allra flesta europeiska judar bär med sig. Det är något jag ständigt lever med och tänker på, säger Micael Bindefeld.

Statsministern på plats

Att antisemitiska vindar nu blåser både i Sverige och i resten av Europa oroar honom mycket.

– Det känns tragiskt att mänskligheten inte har lärt sig av Förintelsens misstag, säger han.

Micael Bindefeld har redan donerat fem miljoner kronor och tänker testamentera större delen av sin förmögenhet till sin stiftelse till minne av Förintelsen.

Vid utdelningen på Teater Galeasen i Stockholm i morgon kommer bland annat statsminister Stefan Löfven och de flesta partiledare att närvara. Stipendierna delas ut av prins Daniel.