USA laddar inför ”monsterstormen”

1 av 13

avNiklas Eriksson, Ida Persson

NYHETER

Den "värsta snöstormen någonsin" tros lamslå USA:s östkust i dag.

Flygtrafik, kollektivtrafik och vägar har stängts av i väntan på ovädret Juno – som kan påverka 58 miljoner människor.

– Förbered er på det värsta vi sett. Underskatta inte den här stormen, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio.

Bunkra mat. Gå hem. Och stanna hemma.

Det är myndigheternas uppmaning inför stormen Juno som väntar USA:s östkust under tisdagsmorgonen, svensk tid.

Stormen, som kallas ”monsterstorm” av flera medier, tros slå till med full kraft i New York city, Boston, Portland, Rhode Island och Philadelphia.

På tisdagsmorgonen, svensk tid, hade det både börjat blåsa och snöa i områdena, men det väntas bli mycket värre.

58 miljoner kan påverkas

Uppåt 90 centimeter snö tros lägga sig på New Yorks gator under måndagen och tisdagen, lokal tid, enligt borgmästaren Bill de Blasio, som uppmanar alla New York-bor att hålla sig borta från vägarna under kvällen.

– Mitt meddelande till alla New York-bor är att de bör förbereda sig på det värsta vi någonsin sett. Underskatta inte den här stormen, sa de Blasio till amerikanska medier inför stormen.

Inga fordon, förutom säkerhetsfordon, tillåts på New Yorks gator. Den som bryter mot förbudet riskerar böter.

Under tisdagen håller också alla skolor stängda i staden.

Omfattande strömavbrott

Även i Connecticut förbjöds all trafik på vägarna från klockan 21 i går kväll, lokal tid. Delstaten räknar med att 120 000 hushåll kan drabbas av strömavbrott, i flera dagar. I Massachusetts har myndigheterna utfärdat undantagstillstånd.

Vid 15-tiden, lokal tid, höll New Yorks guvernör Andrew Cuomo en presskonferens om förberedelserna inför det väntande snökaoset. Han påpekade att de bad människor hålla sig undan från vägarna för deras egen skull.

– Det är dels för att räddningsfordon ska kunna komma fram, och dels så vill vi begränsa antalet människor som hamnar i problem genom att hålla dem borta från vägarna, säger han.

Enligt AP har över 7 700 flygavgångar i nordöstra USA ställts in.

”Livshotande” storm

Vädermyndigheten National Weather Service (NWS) kallar den kommande stormen för ”historisk” och ”livshotande” och varningarna täcker ett område på 40 mil – från New Jersey till Maine och in i Kanada. Sammanlagt 58 miljoner människor tros påverkas av stormen, skriver CNN.

Varningar om översvämningar har gått ut i kustområdet mellan New Jersey och Massachussets. 15 000 ton salt har förberetts för att köras ut på vägarna, uppger myndigheter i Maryland. I New Jersey står 3 700 lastbilar redo för att salta vägarna.

– Om det ser blött ut på vägarna, utgå ifrån att det är is, säger Charlie Gischler, vid Maryland State Higway Administration.

Den hittills största snöstormen i New York inträffade 2006, då föll 68 centimeter av snö. Den näst största stormen uppmättes i december 1947, men 67 centimeter av snö.