Nyheter

Kaos på Löfvens träff med superstjärnan

Av: 

Anette Holmqvist

Hanna Olsson Berg

NYHETER

DAVOS. Teknikstrul gav Stefan Löfven extra tid att småprata med Harry Potter-stjärnan Emma Watson vid en FN-presskonferens om jämställdhet.

– Nä, jag blev inte förtrollad av henne men jag är väldigt, väldigt imponerad av hennes engagemang, säger han.

"He for she" är en världsomfattande kampanj för att lyfta jämställdhetsfrågan. Igår kunde Aftonbladet vara först med att berätta att statsminister Stefan Löfven (S) blir kampanjens världsledare, med titeln Impact World Champion Leader.

Teknikstrul

På fredagsmorgonen, när hans nya roll skulle sjösättas, strulade dock det mesta.

Det var problem med tekniken med följden att hög musik plötsligt började spela och att arrangören till slut tvingades blåsa av det hela.

I pausen som uppstod passade Stefan Löfven bland annat på att småprata med Emma Watson, känd som Hermione från Harry Potter-filmerna och som goodwill-ambassadör för FN-kampanjen #HeForShe. Den syftar till att få män att ta mer ansvar för jämställdheten i världen. Hittills har det varit en fråga som främst kvinnor engagerat sig i.

Watson tackade för kampanjstöd

Innan arrangemanget tillfälligt bröts hann några anföranden genomföras, dock inte Stefan Löfvens.

Emma Watson höll ett litet tal där hon tackade för det enorma stöd kampanjen hittills fått och lyfte bland annat fram hur den direkt påverkat ett av hennes fans.

– Hon berättade att den fått henne att vägra låta hennes far misshandla henne längre, sa filmstjärnan.

När arrangemanget en stund senare kunde återupptas blev det dags för den svenske statsministern att hålla sitt anförande.

– Jag vill fortsätta med jämställdheten. Det gör jag för att jag vet av egen erfarenhet vilken styrka det finns i frågan, sa han och framhöll att han sett det i sin tidigare verksamhet som facklig ledare.

– Det förbättrar en organisation och det förbättrar i sin tur världen.

Vill höja tempot i jämställdhetsarbetet

Därefter slog Stefan Löfven ett slag för att höja tempot i jämställdhetsarbetet och pekade också på en rad målsättningar som han anser att världens ledare bör enas omkring.

Det handlade om att öka kvinnors och flickors representation i alla sammanhang, att arbeta för att kvinnors inkomster ska höjas och en nolltolerans mot alla typer av våld och övergrepp mot flickor och kvinnor.

Talet på UN Womens presskonferens i Davos blev startskottet för Stefan Löfvens nya uppdrag som "jämställdhetsambassadör". Han ska hädanefter arbeta för att lyfta jämställdheten i alla sammanhang, såväl i Sverige som utomlands.

"Imponerad av stjärnan"

När Stefan Löfven efteråt skulle summera sitt möte med Harry Potter-stjärnan Emma Watson sa han skrattande att han inte hade blivit "förtrollad" av henne. Däremot av hennes engagemang för jämställdhet.

– Det är viktigt att sådana personer är engagerade, tar ställning och visar det. Det är betydelsefullt.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter