Riktar skarp kritik efter Yaras död

Publicerad:
Uppdaterad:

Larmen om åttaåriga Yara Alnajjars tillvaro föll mellan stolarna – och innan kommunen agerade blev flickan mördad.

Nu riktar IVO skarp kritik mot socialtjänsten i Karlskrona kommun.

– Kritiken är allvarlig. Hon har inte fått det skydd som hon har rätt till, säger Ingrid Andersson på IVO.

I dag presenteras två nya utredningar om Karlskronas agerande i det fasansfulla fallet.

Yara skickades ensam från Gaza i hopp om en tryggare tillvaro hos sin morbror och hans fru i Sverige. Men efter flera larm om att flickan for illa tog livet plötsligt slut på valborgsmässoafton i fjol.

Anmälan blev liggandes

Polisen faxade den sista orosanmälan om Yara till socialtjänsten under påskhelgen, en granne hade då slagit larm om Yaras hemska situation. Men hos kommunen blev den liggande i ett postfack. Först efter den lilla flickans död upptäcktes faxet.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har granskat ärendet i flera månader. Under tiden har såväl interna som externa utredningar visat att socialförvaltning, skola och polis har brustit i sina rutiner kring flickans välmående.

– De upprepade bristerna i nämndens handledning har bidragit till att hon inte fått det skydd som hon har rätt till. Just att det här har varit under en längre period och på flera områden gör att kritiken blir allvarligare, säger Ingrid Andersson.

Nöjd med kommunens åtgärder

I Karlskrona har postrutinerna ändrats och manualer om orosanmälningar förtydligats. En extern utredning om vad som brast pågår fortfarande. IVO anser att åtgärderna som kommunen har vidtagit är tillräckliga och föreslår inga ytterligare åtgärder.

Kvinnan som slog ihjäl Yara med en brödkavel dömdes till livstids fängelse. Hennes man, Yaras morbror, dömdes till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

TT/Aftonbladet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN