Vild strejk stoppar SAS-plan på Kastrup

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla SAS-plan stod stilla på Kastrup i flera timmar.

Bagagepersonal gick ut i spontan strejk och hindrade planen från att starta.

– Parterna skildes i oenighet i dag, säger presschefen Trine Kromann-Mikkelsen.

SAS uppger att förhandlingar mellan bagagepersonalens fack och arbetsgivarföreträdare strandade under onsdagen.

– Just nu har vi förhandlingar om arbetstider och parterna skildes i oenighet i dag, säger Trine Kromann-Mikkelsen.

Ingen lösning i sikte

Vid 18.30 inledde bagagepersonalen ett möte på Kastrup och lämnade sina arbetsuppgifter. Enligt flygbolaget var det ingen särskild facklig organisation som tog initiativ till strejken - som ska ha utbrutit spontant.

– Medarbetare i bagagehanteringen har nedlagt arbetet. Det är en olovlig arbetsnedläggelse som är djupt allvarlig, säger Trime Kromann-Mikkelsen.

Vid 20-tiden var det fortfarande oklart när planen kan lyfta igen. SAS uppmanar resenärer att hålla koll på flygbolagets hemsida.

– Vi har bett de fackliga representanterna att uppmana till att komma i gång med arbetet igen. Men vi kan dessvärre inte komma med någon konkret information. Det här berör kunderna på ett sätt som är helt oacceptabelt, säger Trine Kromann-Mikkelsen.

Beklagar strejken

På sin hemsida skriver den lokala fackklubben Ekspeditions Arbejdernas Klub att strejken beror på att bagagehanteringsbolaget SAS Ground Handling sagt upp fem lokala avtal.

Facket 3F beklagar den vilda strejken på Kastrup.
– Den här strejken sker i konflikt med kollektivavtalet. Jag som förman för 3F på Kastrup hoppas att den lokala klubben avbryter strejken och att SAS bjuder in till förhandlingar, säger Henrik Bay-Clausen på fackförbundet 3F till Sydsvenskan.

Klockan 21.40 meddelade Kastrups flygplats på sin hemsida att bagagepersonalen återupptagit arbetet. Resenärer kan räkna med försenade och inställda flyg, skriver man.

Strejken stoppade stora delar av flygtrafiken på Kastrup. Alla SAS-avgångar berördes och också avgångar med andra Star Alliance-bolag.

Publicerad: