Netanyahu upplöser Israels parlament

Av: 

TT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att han avskedar två viktiga ministrar och begär att parlamentet upplöses. Valet till knesset kommer därmed att tidigareläggas, efter splittringar inom regeringen.

Skälet till att finansminister Yair Lapid och justitieminister Tzipi Livni tvingas bort är de politiska oenigheter som en tid skakat regeringen.

"Under de senaste veckorna och under den gångna dagen har Lapid och Livni kraftigt angripit regeringen", säger Netanyahu i uttalandet, enligt Jerusalem Post.

"Jag kommer inte att tolerera denna invärtes opposition", fortsätter han.

Splittrad regering

Netanyahu, som leder partiet Likud, tillägger att han kommer att efterlysa att parlamentet knesset upplöses så snart som möjligt så att val kan hållas i förtid. Hans högerdominerade koalitionsregering har stått splittrad i flera frågor, bland annat om nästa års budget, höga levnadskostnader, politiken gentemot palestinierna och ett kontroversiellt lagförslag som enligt kritiker diskriminerar landets arabiska minoritetsgrupp.

”Ansvarslös”

Tzipi Livni kritiserade tidigare på tisdagen Netanyahu i ett tal. Livni framhöll att nya val skulle handla om att ersätta en regering hon anklagade för "extremism, provokation och paranoia". Livni tillade att hon efter talet skulle bege sig för att träffa Netanyahu, som hon anklagade för att "uppvigla olika delar av Israel mot varandra".

Yair Lapid kallade å sin sida, vid en konferens i Haifa, Netanyahu ansvarslös och sade dessutom att Likud-ledaren främjat ultraortodoxas intressen på medelklassens bekostnad.

– Premiärministern valde att leda oss fram till onödiga val, sade han enligt Yedioth Ahronots nyhetssajt.

– Netanyahu har valt att agera ansvarslöst nationellt, och att inte leva upp till sina åtaganden gentemot allmänheten.

Publisert: