”Reinfeldts avsked präglade debatten”

Publicerad:

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om den första partiledardebatten

Fredrik Reinfeldts avsked - och Stefan Löfvens debut.

I dag hölls den första partiledardebatten efter valet.

Enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin så kan man kräva mer av den nya statsministern.

Vad tyckte du om partiledardebatten i sin helhet?

– Det var i vissa stycken ett fint avsked och farväl till Fredrik Reinfeldt, som gjorde sin sista riksdagsdebatt någonsin. Framför allt så tyckte jag att Jonas Sjöstedts och Annie Lööfs avtackningar av Reinfeldt var väldigt fina och känslofyllda.

Hur mycket präglades debatten av att det var Reinfeldts avsked?

– Det var ju Reinfeldts sista och Löfvens första partiledardebatt i riksdagen. Så det är klart att det satte sin prägel på hela debatten, även om den såklart handlade om andra saker också. Men eftersom Reinfeldt tackades av först så blev det en lam inledning, som debatt betraktat.

Stefan Löfven debuterade. Hur tycker du att han klarade sig?

–  Jag tycker två saker om hans debut. Det ena var att han var alldeles för partipolitisk när han tackade av Fredrik Reinfeldt. Löfvens anförande har jag inga anmärkningar på. Där försökte han lansera ett nytt motto - "Sverigelöftet". I de efterföljande replikerna så fick han sju frågor och, om jag räknade rätt, så svarade han på två. Det är för klent av Löfven, där kan man kräva mer. 

Den nya statsministern fick utstå många attacker från både höger och vänster. Vad drar du för slutsatser från det?

– Så kommer det nog att vara under de här fyra kommande åren, eftersom han har ett sådant bräckligt stöd i parlamentet för sin regering. Det ger utrymme för Vänsterpartiet, som är ett oppositionsparti, att attackera från vänster och de andra oppositionspartierna att attackera från höger. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN