Wallström svarar på kritiken

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Statsminister Stefan Löfven.

Israel har kallat upp Sveriges ambassadör i Israel för att protestera mot planerna att erkänna Palestina som stat.

Nu går utrikesminister Avigdor Lieberman till hård attack mot Stefan Löfven.

– Det är palestinierna som de senaste 20 åren varit ett hinder för framsteg, säger han.

Stefan Löfven deklarerade i sin regeringsförklaring att Sverige kommer att erkänna Palestina som suverän stat.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Både USA och Israel har uttryckt skarp kritik. Israel befarar att Sveriges drag kan tvinga fler europeiska länder att erkänna en palestinsk stat, medan den palestinska administrationen hyllat besluetet.

– Det svenska tillkännagivandet är de facto ett tecken på genuint engagemang för rättvisa och strävandet efter fred, vilket inkluderar en två statslösning efter 1967 års gränser, säger Hanan Ashrawi, medlem i PLO:s verkställande utskott, till den israeliska tidningen Haaretz.

I morgon kommer Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, kallas upp till utrikesminister Lieberman för att motta en protest.

"Bör fokusera på annat"

I ett uttalande i den israeliska tidningen Haaretz går Lieberman till hård attack mot Stefan Löfven.

– Vi beklagar det senaste uttalandet från Sveriges statsminister. Vi anser att det är fel väg att gå, eftersom fred endast kommer att åstadkommas genom ömsesidiga lösningar. Alla ensidiga steg kommer att vara mycket, mycket kontraproduktiva, säger han till israelisk media, rapporterar Reuters.

Lieberman tillägger:

– Om det som bekymrade den svenske statsministern var situationen i Mellanöstern så borde han fokuserat på de mer brännande frågorna i regionen, som det dagliga massmördandet i Syrien, Irak och andra platser i regionen.

Om mötet med den svenska ambassadören:

– Vi hoppas att Sverige till slut ändå kommer att stödja ömsesidiga steg och ömsesidiga samtal med båda sidor och vi uppskattar direkta samtal mellan Israel och Sverige inför några fler uttalanden.

"Kan försvara vår position"

Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att reaktionen från Israel var förväntad.

– Vi kan försvara och förklara vår position, varför det här är ett viktigt steg mot en tvåstatslösning, säger hon.

Wallström fortsätter:

– Det här bidrar till att göra situationen lite mindre ojämlik, när vi faktiskt vill att de här två länderna ska förhandla fram en lösning om att leva i fred.

Sverige är först ut i EU att erkänna Palestina. Men Margot Wallström tror att det svenska beskedet kan inspirera fler EU-länder till en ny diskussion i frågan.

– Vi har signaler om att det finns sådana rörelser och initiativ.

Samtidigt tonar hon ner de tidigare skarpa ordalagen mot USA:

– Jag vill inte gå på USA på det sättet. Vi har utmärkta relationer med USA som jag vill upprätthålla och vidareutveckla, säger Wallström.

Publicerad: