Nya hemliga klockan och Iphone 6

avPeter Pettersson

1 av 22

CUPERTINO. Två nya Iphones och en smart klocka.

Det är Apples heta nyheter till hösten/vintern.

Men den elektroniska plånboken kan förändra mest.

Hela önskelistan levererade inte Apple den här gången.

Men två helt nya Iphones med större skärm och en smart klocka med en design och funktionalitet som placerar den i det övre skiktet bland de smarta klockor som hittills sett dagens ljus var tre nya intressanta produkter. Och den elektroniska plånboken Apple Pay kan komma att förändra sättet vi betalar totalt.

Rykteskarusell

Som alltid inför en lansering av Apple är rykteskarusellen omfattande. Och eftersom bolaget aldrig kommenterar rykten kan önskelistan ibland bli större än vad man har för avsikt att leverera.

Så några nya Ipads blev det inte i dag och ingen ny Apple tv. Och det kom inget safirglas på nya Iphone. Däremot är det sådant glas på den smarta klockan Apple Watch. Något som kan förklara rykten om sådant glas på telefonerna.

Det blev heller ingen ny kontakt för laddning av mobilerna. Däremot en magnetladdare till klockan. Vilket kan förklara det första rykten.

Rykten baseras sällan på hela sanningen.

Apples nya Iphone 6 har en 4,7 tumsskärm och systermodellen Iphone 6 Plus en skärm på 5,5 tum. Den mindre modellen är 6,9 millimeter tjock och den större 7,1. I övrigt är de närmast identiska bortsett från storleken.

Flera nya funktioner

Iphone 6 Plus har fler funktioner i liggande läge vilket passar bättre på den större skärmen och den har också en optisk bildstabilisator som bland annat använder det inbyggda gyrot för att ta bort skakningar vid videofilmning.

Både mobilerna släpps i USA och i några andra större länder den 19 september. Datum för Iphone 6 till Sverige finns inte ännu. Men att döma av de uttalanden som Apples marknadsdirektör Phil Schiller gjorde verkar man följa ungefär samma tidschema som i fjol. Det skulle betyda slutet av september/början av oktober för svensk del. Prismässigt kommer den mindre Iphone 6 att hamna lite högre än den prisklass som Iphone 5S legat på och Iphone 6 Plus blir ytterligare cirka tusenlappen dyrare. Både får också en modell med en flashdisk på hela 128 GB.

De har fått mycket kraftfullare processorer och blir snabbare och kommer att dra betydligt mindre ström, enligt Apple. De har också försetts med nya, ljuskänsligare kameror som har automatiska funktioner för fokus- och skärpeförändringar.

Marknaden för smarta klockor och armband har exploderat senaste året. Enligt anlaysfirman Canalys ökade leveranserna fram till augusti med 638 procent jämfört med samma period i fjol.

Första produkten i kategorin

Apple Watch är Apples första produkt i den kategorin. Och en produkt som kommer att förändra den på samma sätt som Iphone förändrade smarta mobiler, enligt Apples vd Tim Cook.

Hur det blir med det återstår att se. Men gränssnittet, det vill säga hur man styr och samverkar med klockan, är det klart bästa hittills. Bättre än Android Wear, Samsungs Tizen-version i senaste Gear-klockan och Pebbles. Apples prisbelönte designguru Jonny Ives design är dessutom klart läckrare ända ner i detaljerna än vad konkurrenterna fått till hittills.

Men den nya tjänsten Apple Pay kan komma att påverka oss mer än de nya produkterna. Pay är en elektronisk plånbok som bygger på programvara, ett säkerhetschip i Iphone 6 och Iphone 6 Plus, kortdistandsradio, nfc, och Apple biometriska fingeravtrycksläsare.

Kan betala direkt i kassan

Med en kombinationen kan man inom kort betala direkt i kassan genom att trycka en gång på mobilen på över 200 000 köpställen i USA. Man kan invända att nfc funnits i mobiler som använder Googles Android i flera år. Men hittills har inga riktigt fungerade lösningar där man brett kan använda nfc för att betala med dem kommit fram.

Apple Pay kommer till en början bara finnas i USa och kan väntas komma till Sverige tidigast andra halvan av nästa år.