Så identifierar sig unga vuxna

Gamer? Feminist? Vegan?

Så här identifierar sig unga vuxna, enligt Aftonbladet/Inizo.

Männen utgör fortfarande en majoritet bland dem som identifierar sig med sitt spelande. Två av tre killar kallar sig för gamers eller spelar dataspel medan enbart 33 procent uppger att de inte gör det.

Steve ”Xcalibur” Ye, 20, är en av de unga gamers som gjort spelandet till sin identitet. Han spelar omkring tio timmar per dag och ligger till och från bland de bästa solospelarna i Europa när det gäller Dota 2 – ett av världens största actionorienterade strategispel. Spelar han inte tittar han på andra som gör det, med undantag för korta promenader.

– Om jag är ute tre timmar tänker jag att nu tappade jag tre timmar av tid jag kunde försökt lära mig, säger han.

Steve ”Xcalibur” Ye, 20.
Steve ”Xcalibur” Ye, 20.

Kvinnor har börjat ta mer plats inom e-sport. Trots det svarar sju av tio kvinnor i samma åldersgrupp att de inte spelar dataspel. Knappt tre av tio spelar dataspel eller kallar sig gamers.

Spelat 10 000 timmar

I dag uppskattar Steve att han lagt omkring 10 000 timmar på Dota 2.

– För att bli bra kan du inte vara lat. Du måste lägga ner mycket fokus för att bli bättre, säger han.

Han håller inte med den populära uppfattningen om att spelandet skulle vara asocialt. Högt upp i rankingen krävs tvärtom ett sofistikerat samarbete, menar han.

– Du behöver jobba med fyra andra personer så kommunikation är väldigt viktigt, säger Steve.

Kvinnor oftare feminister

I samma undersökning från Aftonbladet/Inizio uppger fyra av fem kvinnor mellan 18 och 29 år att de är feminister. Endast drygt en av tio i samma grupp svarar motsatsen.

Bland unga män i samma åldersgrupp ser det dock annorlunda ut. Där svarar endast hälften att de är feminister – 39 procent uppger att de inte är det.

Vanligare med unga vegetarianer

Enligt en årlig undersökning från livsmedelsjätten Axfood är omkring sex procent av svenskarna vegetarianer. Bland unga vuxna är det dock betydligt vanligare att välja bort köttet till fördel för en grönare kost.

I Aftonbladet/Inizios undersökning svarar 24 procent av unga mellan 18 och 29 år att de är vegetarianer eller veganer.

Särskilt kvinnorna väljer bort kött. Nära 40 procent svarar att de är vegetarianer eller veganer.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE