Elever stannar hemma efter hot om skolskjutning

avJenny Rydberg

NYHETER

Polisen är på plats vid fyra skolor i Oskarshamn efter att ett hot om skolskjutning publicerats på Instagram.

– Majoriteten av eleverna på skolan är hemma i dag, säger Matilda Bladås, rektor på Kristinebergsskolan i Oskarshamn.

Hotet, som upptäcktes under onsdagen, är riktat mot tre grundskolor och en gymnasieskola i Oskarshamn.

– Vi finns på Oscarsgymnasiet, Valhallaskolan, Rödsleskolan och Kristinebergsskolan. Det är för att skapa trygghet och minska eventuell oro. I övrigt jobbar vi vidare med utredningen, säger Stephan Söderholm, presstalesperson hos polisen i region syd.

1 av 2

Sara Einarsson är grundskolechef i Oskarhamn.

– Det är jättejobbigt att veta att hotet är riktat mot våra verksamheter, och att inte veta vad som ligger bakom. Det är en tuff situation för oss alla men vi har ett bra team i krisgruppen och ingen behöver känna sig ensam, säger hon.

”Har valt att ha låsta dörrar”

Många elever, och även några medarbetare, har valt att stanna hemma.

– Det är väldigt hög frånvaro. Det är mellan en tredjedel och hälften av eleverna som är hemma, så det är små grupper i dag. Det är många föräldrar och medarbetare som har varit oroliga. Men det är lugnt på skolorna och de som är där jobbar på enligt schema, säger Sara Einarsson.

Kristinebergsskolan är en av de skolor som hotet riktades mot.

– Polisen är både utanför och inne i skolan och cirkulerar. Vi har valt att ha låsta dörrar i dag för att öka trygghetskänslan för personalen och eleverna, säger Matilda Bladås, rektor på Kristinebergsskolan.

– Majoriteten av eleverna på skolan är hemma i dag, men vi försöker skapa en trygg stämning och gör det till en så vanlig dag som möjligt, fortsätter hon.

Nationellt prov ställdes in

Elever som går på Oscarsgymnasiet skulle ha haft nationellt prov i matematik under torsdagen, men under onsdagen meddelade skolan att proven inte kommer att hållas, skriver Smålandsposten.

Det är tredje gången på ett år som hot har framförts till skolor i Oskarshamn.

– Det är alldeles för tidigt att säga om det finns ett samband med de tidigare hoten. Vi har ingen misstänkt än så länge, nu arbetar vi med den tekniska delen och med informationsinhämtning där vi håller förhör med olika personer. Vi tar alltid sådana här hot på allvar, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i sydvästra och sydöstra Götaland.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM