Strandhäll slår tillbaka mot Annie Lööfs BB-utspel

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre av fyra unga kvinnor litar inte på förlossningsvården, enligt Aftonbladets undersökning.

Annie Lööf (C) klandrar regeringen för situationen på glesbygden.

Men sjukvårdsministern slår tillbaka:

– Förlossningsvården får 1,8 miljarder i år. Det fanns inga sådana pengar när M och C satt i regering. Dessutom utbildade de för få barnmorskor, säger Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

22-åriga Lisa Karlsson födde sin dotter Novalie i en parkeringsficka.

Hon har tolv mil från Kiruna till närmsta förlossningsklinik i Gällivare – och när det var dags att föda hann ambulansen aldrig fram.

– Jag vet inte om jag kommer att våga skaffa fler barn. Det finns en ganska stor rädsla och oro inför det, säger Lisa Karlsson i Aftonbladets valsatsning ”Första gången”.

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo.
Annika Strandhäll.

Strandhäll: ”Ledsen och förargad”

77 % av alla kvinnor i åldrarna 18 – 29 anser att alla inte har möjlighet till en trygg förlossning, visar en undersökning av Aftonbladet/Inizio.

– Den som väntar barn i Sverige ska känna sig trygg. Jag blir såklart både ledsen och förargad över att vi har ett läge där unga kvinnor inte känner sig trygga i förlossningsvården, säger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S).

Centerledaren Annie Lööf säger att det är ”ett svek mot dessa kvinnor” att så många känner oro inför att föda barn.

Hon tar särskilt upp utvecklingen i lands- och glesbygd där nedläggningar av förlossningskliniker, som BB i Sollefteå, väckt stor debatt.

– På ett antal platser har förlossningsvården lagts ned. Det är i landsting som styrs av socialdemokrater, säger Annie Lööf, och lyfter att bland annat att Centerpartiet vill öka statsbidragen till kommuner och regioner.

”Utbildade för få barnmorskor”

Men socialministern dundrar tillbaka.

– Under tiden Annie Lööf satt i regeringen minskade antalet välfärdsanställda. Nu har Centerpartiet kommit på att de ska prata om sjuksköterskor och förlossningsvården men deras absolut största prioritering är fortfarande skattesänkningar, säger Annika Strandhäll.

– Förlossningsvården får 1,8 miljarder i år. Det fanns inga sådana pengar när M och C satt i regering. Dessutom utbildade de för få barnmorskor, säger Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM