Källor: Khamzat Azimov fanns på terrorlista

avJoakim Magnå, TT

NYHETER

Khamzat Azimov, 20, pekas ut som knivmannen i Paris.

Mannen fanns på myndigheternas lista över misstänkta extremister, enligt källor med insyn i utredningen.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

1 av 7 | Foto: AP
Gärningsmannen Khasan Azimov.

Förövaren, som sköts ihjäl av polis, var fransk medborgare, född 1997 i Tjetjenien, enligt källorna. De uppger vidare att han växt upp tillsammans med sin familj i Strasbourg i östra Frankrike. Mannen har identifierats som Khamzat Azimov.

En vän till den ihjälskjutne misstänkte terroristen frihetsberövades i Strasbourg under söndagen, rapporterar AFP. Välbeväpnad polis sökte igenom vännens hem, enligt nyhetsbyråns utsända.

Polisen lämnade bostade med mannen i handfängsel. Enligt AFP hade vännen en t-shirt med texten ”Groznyj” – Tjetjeniens huvudstad – fram och en teckning av en automatkarbin av typen Kalasjnikov på baksidan.

Vännen är den tredje personen som den franska polisen har tagit in för förhör sedan attacken. Azimovs föräldrar hämtades kort efter dådet.

Även vännen är född 1997. Det är oklart om han är misstänkt för brott.

Fanns på extremistlista

Khamzat Azimov var tidigare ostraffad – men ska ha funnits i den så kallade "S-akten", ett register över människor som misstänks ha radikaliserats och som kan utgöra en säkerhetsrisk. Enligt en av källorna förhördes han i fjol med anledning av sin bekantskap med en man som varit i kontakt med en person som rest till Syrien.

Ryska medier rapporterar att Rysslands ambassad i Paris har bett franska myndigheter om mer information om gärningsmannen, vars föräldrar har tagits in till förhör i Paris. Ryssland har haft problem med att hundratals tjetjener anslutit sig till extremistiska grupper i framför allt Mellanöstern och Nordafrika under de senaste åren.

Azimov har bott i flera år i Strasbourg, där det lever många tjetjener.

Ropade ”Allahu akbar”

Khamzat Azimov ropade ”Allahu akbar” i samband med dådet, enligt åklagare som hänvisar till vittnesmål. Motivet är inte klarlagt, uppger fransk polis, men en utredning om terrorbrott har inletts.

Mannen var en ”IS-soldat”, hävdar terrorrörelsens propagandaorgan Amaq.

Attacken ägde rum centralt i Paris på lördagskvällen i ett område fullt av barer och restauranger. Området ligger mellan två stora turistattraktioner, det gamla operahuset och konstmuseet Louvren.

Polisen hyllas

Det första larmsamtalet kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsmannen ihjälskjuten, enligt premiärminister Édouard Philippe. En person höggs ihjäl och fyra skadades, varav två allvarligt.

Gärningsmannen ska ha sprungit mot polispatrullerna och ropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier.

Inrikesministern Gérard Collomb hyllar i ett twitterinlägg polisens snabba agerande.

Ett stort område spärrades av efter dådet. Chockade turister och Parisbor frågade sig vad som hänt.

– Jag satt på uteserveringen till ett kafé och hörde tre–fyra skott. Det gick väldigt fort, säger 47-åriga Gloria och fortsätter:

– Sedan kom bartendern ut och sade åt oss att gå in fort. Efter det gick jag ut för att se vad som hände och såg en man ligga på marken.

Låg på marken

President Emmanuel Macron säger att "Frankrike återigen betalar ett blodigt pris" och att landet inte kommer att "backa en tum för frihetens fiender". Även han hyllar polisen för att ha stoppat mannen.

Nationella frontens Marine Le Pen efterlyser högre säkerhet.

– Det franska folket kommer inte längre vara nöjda med prat, de kräver handling, säger hon.

Det undantagstillstånd som infördes efter de blodiga terrorattackerna 2015 togs bort i höstas. Men säkerheten är fortsatt hög, med totalt tusentals soldater på gatorna på viktiga platser i olika delar av landet, som en del av antiterrorinsatsen Sentinelle.

De senaste tre åren har över 240 människor dödats i Frankrike i en rad islamistiska terrordåd.

Dagens tre rubriker 13 maj 00:29