Vallöftena som sprack

TT TT

Publicerad 2018-06-06

Så såg det ut när Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest inför valet 2014. Från vänster partiledare Stefan Löfven, Magdalena Andersson, numera finansminister, Mikael Damberg numera näringsminister och Carin Jämtin, dåvarande partisekreterare.

Valet närmar sig och partierna har börjat utfärda nya vallöften.

Men Socialdemokraterna har inte levererat allt de lovade inför förra valet.

Då utfärdade partiet runt hundra vallöften i sitt valmanifest. En lång rad har uppfyllts trots att S lett en minoritetsregering och fått kompromissa med regeringspartnern Miljöpartiet.

Förutom mer pengar till skola, vård och omsorg, så har till exempel barnbidraget höjts, högskole- och vuxenutbildningsplatser blivit många fler, miljarder satsats på bostadsbyggande, skatten för pensionärer sänkts, Fas 3 för långtidsarbetslösa avskaffats och en tredje pappamånad införts.

Löftena som sprack

TT har dock letat fram de vallöften som inte uppfyllts.

Skoltrötta ungdomar kanske bävade när S lovade att gymnasiet skulle bli obligatoriskt för alla under 18 år. Men en utredning gjorde tummen ned och det saknas stöd i riksdagen.

– När vi nu är i ett läge där vi inte har en riksdagsmajoritet, då gör vi det bästa vi kan. Vi säkerställer att gymnasieskolan kan vara en realitet för alla och att de ganska många som inte klarar den med en gång ska få klara det i flera steg och lite senare, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

S lovade också att alla elever som inte klarat kunskapsmålen i årskurs 6-9 måste gå i sommarskola. Det blev i stället obligatoriskt för skolorna att erbjuda sådana elever sommarskola.

Ekström tycker inte vallöftet var för tillspetsat.

– För mig är det inte alls främmande att det finns en plikt att gå i skolan även på sommarlovet om det behövs för att bli behörig till gymnasieskolan. Det här är en fråga vi kommer att jobba vidare med, säger hon.

Lättare sagt än gjort

Andra vallöften har visat sig vara lättare att utfärda än att genomföra, som att personal i vård och omsorg ska slippa uppdelade arbetspass, så kallade delade turer. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) uppger att det inte är så enkelt att delade turer kan lagstiftas bort, och att löftet innebar att driva frågan i kommuner och landsting. Men det har gått trögt.

– Här är inte sista ordet sagt. Problemet är inte löst, säger Johansson.

Nu har S återupprepat löftet inför kommande val.

Andra vallöften som inte går att uppfylla med en lagändring är att fler vardagsbrott och fler sexualbrott "måste klaras upp".

TT: Anser du att ni har uppfyllt de här löftena?

– Jag anser i alla fall att vi kan säga till väljarna att vi är den regering som har satsat mer än någon annan på brottsbekämpning och polisen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

"Tar tid"

Han påpekar att polisen genomgått en stor omorganisation, att regeringen satsade pengar så fort det fanns ekonomiska resurser. En ny sexualbrottslagstiftning är också snart är på plats.

– Det tar ibland tid att få resultat, säger Johansson.

Till vissa vallöften har inte pengarna ansetts räcka till.

S har som lovat höjt taket i a-kassan, men inte sett till att ersättningsnivån ska vara 80 procent under hela arbetslöshetsperioden. Den trappas fortfarande ned till 70 procent efter hundra dagar.

– Det är fortsatt viktigt, vi har inte nått hela vägen fram, medger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Å andra sidan har S uppfyllt andra vallöften med råge. Till exempel blev barnbidragshöjningen och skattesänkning för pensionärer betydligt större än utlovat.

Stoppas i riksdagen

Privata välfärdsföretags vinster var en het fråga inför förra valet. S lovade att införa nationella kvalitetslagar med "höga krav" på bemanning, till exempel i äldreomsorgen.

Även här gjorde en utredning tummen ned. I stället har regeringen, efter en överenskommelse med V, föreslagit ett vinsttak för skattefinansierade välfärdsföretag. Det förslaget väntas dock bli stoppat i riksdagen.

Ett annat viktigt S-löfte var att kommuner ska ges ett "avgörande inflytande" när det ska beslutas om en friskola ska få starta i kommunen. Det blir inte av.

– Det viktigaste skälet är att vi är räknekunniga. Det är väldigt lätt att räkna ut att den frågan inte får stöd i Sveriges riksdag, säger gymnasieministern Anna Ekström (S).