Knarkliga i Europa sprängd– tre män åtalas i Malmö

1 av 3 | Foto: Tullverket

avMalin Nilsson

NYHETER

17 maj i fjol beslagtog Tullverket 269 kilo narkotika i form av amfetamin, cannabis, ecstacy och kokain.

Nu åtalas tre europeiska män för narkotikasmuggling och narkotikabrott vid Malmötingsrätt.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen, säger kammaråklagare Michael Hansson.

Två personer åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och en för försök till grovt narkotikabrott vid Malmö tingsrätt.

Männen är födda 1970, 1983 och 1992 varav en är svensk medborgare. De övriga har medborgarskap i Ukraina respektive Belgien.

Det är efter ett intensivt spaningsarbete som tog fart i industriområdet Fosie utanför Malmö förra året, som internationella myndigheter har kunnat spränga den narkotikasmugglande verksamheten.

Narkotika för 62 miljoner kronor

Tullverkets spanare befann sig i området i ett annat ärende och upptäckte en tyskregistrerad personbil ta emot något från en lastbil, även denna tyskregistrerad. En kort tid senare, 17 maj, beslagtogs cirka 269 kilo narkotika till ett värde av 62 miljoner kronor i gatuledet.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen, säger Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt fann man 169 kilo amfetamin, 86 kilo cannabis, tolv kilo – 61 300 tabletter - ecstacy och tre kilo kokain.

– Det är uppenbart att de som smugglar narkotika i nätverk kan tillhandahålla olika narkotika i stora mängder, säger Erik Friberg, chef för Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Kamouflerade smugglingen

I utredningen har Tullverket identifierat fyra förmodade smugglingsresor till Sverige och en femte till Danmark. Allihop under en två månadersperiod under 2017. Organisationen, som har varit baserad i Tyskland, har använt olika transportföretag för att kamouflera smugglingen.

– Organisationen har tagit uppdrag via fraktbörser och smugglat stora partier narkotika i den legala lasten, men genom uppmärksamma spanare stoppade vi smugglingen, säger Erik Friberg.

Tack vare samarbetet med framför allt tyska myndigheter har fler personer kopplade till nätverket gripits i Europa.

Dagens tre rubriker 24 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM